Elég nagy a baj Venezuelában

Fotó: AFP / PRESIDENCIA

-

Gazdasági szükségállapotot rendelt el Nicolás Maduro venezuelai elnök helyi idő szerint pénteken. Az intézkedés kiterjesztené az elnök hatáskörét, akinek a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) nevű csoportosulása a decemberi parlamenti választásokon 17 év után elvesztette a többségét a törvényhozásban.


Maduro először szólalt fel az új parlament előtt, beszédében bejelentette a hatáskörének kibővítését lehetővé tevő gazdasági szükségállapotot. Rendeletét mások mellett azzal indokolta, hogy a helyzet „katasztrofális”.

„Valódi viharral állunk szemben. Nem Maduro viharával, ahogy ezt sokan hiszik, hanem egy olyan országos helyzettel állunk szemben, amely minden venezuelai család életére kihat” – mondta.

A 60 napos szükségállapot értelmében Maduro beleavatkozhat a venezuelai vállalatok ügyeibe, illetve valuta- és árkorlátozást vezethet be. A venezuelai elnök bejelentését megelőzően a latin-amerikai ország központi bankja 2014 vége óta először ismertette az ország gazdasági mutatóit. Mint kiderült, Venezuela gazdasága a tavalyi év első kilenc hónapjában 4,5 százalékot csökkent, ugyanebben az időszakban az infláció pedig 141,5 százalékot ért el.

A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező ország gazdasága várhatóan az idén is csökkenni fog, legfőképpen a kőolaj világpiaci árzuhanása miatt. Venezuela bevételeinek mintegy 96 százaléka származik az olajkivitelből.

Maduro emellett közölte, „eljött annak az ideje”, hogy emeljék a benzin árát Venezuelában. Gazdasági szakértők szerint erre azért lett volna már korábban is szükség, hogy növeljék az ország devizatartalékait, de eddig az elnök politikai megfontolásból elutasította ezt.

A decemberi parlamenti választások óta ellenzéki többségű venezuelai törvényhozásnak hatalmában áll a gazdasági szükségállapotról szóló elnöki rendeletet jóváhagyni vagy elutasítani.

Venezuela súlyos recesszióval, a világon a legmagasabb inflációval és kiterjedt – egyebek mellett olyan alapvető termékeket, mint az étolajat és a WC-papírt is érintő – áruhiánnyal küzd, miközben hatalmas kőolajkészletei vannak. Maduro szocialista kormánya az ellenségei által indított „gazdasági háborút”, az ellenzék az elhibázott gazdaságpolitikát okolja az ország helyzetéért.