"Elég ijesztő a helyzet" – magyarok Brüsszelből

-

Brüsszelben nem működnek a telefonok, az EU alkalmazottait felszólították, hogy ne hagyják el az épületet, nem jár a metró, és a város jelentős része le van zárva – tudtuk meg a belga fővárosban élő magyaroktól, miután előbb a Zaventem repülőtéren, majd a metró Maalbeek állomásán történt robbantásos merénylet, amelyekben a jelentések szerint összesen 23 ember halt meg.


„Már nem értem be dolgozni, felszálltam a metróra, ami csak egy megállót ment, majd megállt. A metróvezető csak annyit mondott, hogy nem akar pánikot kelteni, de valami történt” – írta egy, az EU egyik intézményénél dolgozó magyar. „Kijöttünk az alagútból, de a villamosok sem jártak, a sofőr csak annyit mondott, hogy nem hajlandó lemenni az alagútba. Úgyhogy hazagyalogoltam. A kollégáim, akik bejutottak dolgozni, azt mondták, hogy nagy a káosz, nem engedik ki őket az épületből, az utcákat lezárták. Azóta nem tudtam beszélni velük, mert a telefon se nagyon működik."

„A Maelbeek metróállomáshoz siettem egy tárgyalásra, pontosabban éppen a metróállomás feletti épülethez siettem volna. Mire odaértem, vérző emberek, síró emberek férfiak és nők egyaránt ültek, álltak az úttesten” – írta egy, nemzetközi szakértőként dolgozó magyar, aki a vonaton értesült a repülőtér elleni támadás híréről. „Az első mentők és rendőrök is éppen érkeztek, megkezdődött a segélyellátásuk. Ekkor még nem értettem, mi is történt. Majd halottam a többiektől, hogy robbantás történt itt is, a repülőtér után” – írta.


A magyar nagykövetség üzenete

Értesítjük a Belgiumban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy megerősített hírek szerint ma reggel 9:11-kor a brü...

Közzétette: Embassy of Hungary to Belgium and Luxembourg – 2016. március 22.

Egy, az Európai Bizottságban dolgozó magyar a metróban történt robbantás után VS.hu-nak azt mondta, az irodájában volt, amikor a médiából értesült a metróban történt robbantásról. „Lementem az utcára, füst volt, és büdös. Elég ijesztő a helyzet" - mondta. Utána vissza tudott menni az épületbe, amit a jelek szerint nem fognak kiüríteni.

Egy másik, szintén a Bizottságnak dolgozó magyar azt mondta: náluk egy kivételével minden munkatárs beért dolgozni, így most az épületben várják, hogy mi fog történni. Mindenki kapott egy emailt, amiben arra figyelmeztetik őket: ha még nem indultak el hazulról, maradjanak otthon, aki már beért a munkahelyére, maradjon a hivatalában, akit esetleg az utcán ért a terror, menjen azonnal a legközelebbi uniós intézménybe. „Mindenki összegyűlt egy irodában, a tévét nézzük, próbálunk tájékozódni" – mondta.

Az Európai Parlamentben viszont egy ottani magyar szerint egy darabig úgy tűnt, mintha mi sem történt volna, az eredeti munkarend szerint folyik az ügymenet. Így a délelőtt folyamán sor került volna az egyiptomi főmufti meghallgatására is, a téma: a fiatalok radikalizálódása. Azóta az EP-ben is töröltek minden eseményt.

A belga hírügynökség szerint evakuálták az ország parlamentjét. Minden járatot töröltek a Zaventem repülőtéren, ahol egy darabig sokan a parkolóban álló autóikban rekedtek. Egyáltalán nem jár a metró, és a központi pályaudvar sem indít vonatokat, bezárták az iskolákat is, a szülőket arra kérik, vigyék haza a gyerekeket. Később mégis azt közölték, jobb, ha a gyerekek az iskolában maradnak, legalábbis addig, amíg a szülők értük nem tudnak menni. Egy Brüsszelben élő magyar család a VS.hu-nak azt mondta, hogy civilek a Facebookon ajánlják fel az autóikat azoknak, akik esetleg nem tudnak elmenni a gyerekekért az iskolába.

"A kórházak 0-ás vércsoportú embereket keresnek. A taxik ingyen szállítanak bárkit, aki a kórházba megy vért adni" - mesélte egy másik magyar, aki arra panaszkodott, hogy mindent lezártak,


pánikszerű a hangulat, nincs ember az utcán és állandóan szirénázik valami.

Más viszont éppen az ellenkezőjéről számolt be, arról, hogy a történtek ellenére is biztonságban érzi magát Brüsszelben. "Az EU negyedtől 2 metrómegállónyira lakom, de itt is köröznek a helikopterek. A rendőrség, a média, a kormány fegyelmezetten, profin kezeli a helyzetet. A főbérlő kinyitotta a földszinti éttermét, hiába jelentették be a lockdownt. A vendégekkel együtt hallgatják a híreket. Lenyűgöz ez az ellenállás, az elpusztíthatatlan szabadságvágy. Ez pedig -a helyzet abszurditása ellenére is- biztonságérzettel tölt el."


Az online közlekedési térképek szerint Brüsszelben számos helyen van útlezárás, a város jelentős részében gyakorlatilag lehetetlen autóval közlekedni. Dél körül viszont már gyakorlatilag kihalt a város, teljesen üres utcákról érkeztek képek. A brüsszelieknek azt is ajánlották, ne használják a túlterhelt mobilhálózatokat, inkább a közösségi médiában kommunikáljanak.