Elefántok sorsán csaptak össze: Dallasban vagy Szváziföldön éljenek?

Fotó: Getty Images / Martin Rose

-

Egy szváziföldi rezervátumból 17 elefántot szállítottak a hétvégén repülővel az Egyesült Államokba állatvédők tiltakozása ellenére.


A Friends of Animals nonprofit nemzetközi állatvédő szervezet szerint a 6 és 25 év közötti elefántok már megszokták a természetes környezetet, ezért rossz hatással lehet rájuk, ha a fél világon átutaztatják és állatkertekben helyezik el őket.

A connecticuti központú szervezet megfellebbezte az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat januári döntését, amellyel engedélyezte a szállítást, az ügyet csütörtökön tárgyalják - értesült a CNN hírtelevízió.

Az elefántokat három amerikai állatkertben helyezik el. Öt állat a texasi Dallas Állatkertbe, a többi pedig a kansasi Sedgwick Megyei Állatkertbe és a nebraskai Henry Doorly Állatkertbe kerül.

A dallasiak a Twitteren is próbálták bizonygatni, hogy biztonságos az állatok szállítása.Az állatkertek azzal érveltek, hogy Szváziföldön nagy a szárazság, és az elefántok a vízhiány mellett számos egyéb veszélynek vannak kitéve a vadonban, ezért sokkal jobb dolguk lesz az Egyesült Államokban.

A Dallas Állatkert elnöke, Gregg Hudson kijelentette: a legkevésbé sem értenek egyet azokkal, akik inkább látják holtan az elefántokat, mint megfelelő körülményeket biztosító állatkertekben. Hangsúlyozta, hogy a dallasi állatparkban az állatok számára bőven kínálkozik élettér.