Elefántboomra készül Tanzánia

Fotó: Getty Images/iStockphoto / 2630ben

-

Tanzánia 100 ezer példányra növelné nemzeti parkjainak és rezervátumainak elefántállományát 2030-ig – jelentette be az afrikai ország turizmusáért és természeti erőforrásaiért felelős miniszter.


Lazaro Njalandu egy 15 éves, több állatfajt is érintő természetvédelmi terv ismertetésekor beszélt arról, hogy Tanzánia 2014-es adatok szerint 43 ezer példányra rugó elefántállományát jelentősen megnövelnék a következő másfél évtizedben. A cél érdekében a kormányzat szeretné bevonni a programba a védett területek közelében élő helyi közösségeket is, melyeket arra ösztönöznek, hogy alapítsanak saját vadgazdálkodási területeket.

Tanzániában 2003-ban kezdtek hasonló területeket szervezni a védett régiókon kívül, jelenleg 21 ilyen típusú terület működik a kelet-afrikai országban együttesen több mint 36 ezer négyzetkilométeren. A vadgazdálkodási területek a környezetvédelem mellett a természeti erőforrások fenntartható kiaknázásával a szegénység enyhítésének célját is szolgálják.


A miniszter szerint a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy ezeknek a területeknek a működtetése hatékony eszköz a környezet, a vadállomány fenntartható védelmében. „Hiszünk abba, hogy amennyiben a vadvilágot nem háborgatják saját ökoszisztémájában, komoly lehetőség van a gyors fellendülésre a számok tekintetében” – hangsúlyozta.

Tanzánia számos gonddal küzd a vadállomány megőrzése és a környezetvédelem terén, ezek közé tartoznak az emberek és vadállatok közötti gyakori konfliktusok, valamint az orvvadászat is.