Eldurvult a helyzet Isztambulban

Fotó: AFP / Bulent Kilic / AFP / Bulent Kilic

-

Könnygázt és vízágyút vetett be a török rendőrség azok ellen, akik megpróbáltak behatolni a tüntetők elől elzárt Taksim térre.


A zászlólengető protestálók a készenléti rendőrök falába ütköztek. Több ezer ember Isztambul különböző pontjairól indult, hogy azután megpróbáljon benyomulni a kormányellenes tüntetésekről elhíresült térre. A török média jelentése szerint 40 ezer rendőrt vezényeltek a török nagyváros utcáira a május elsejei megmozdulások miatt. A kormányfő, Recep Tayyip Erdogan előre figyelmeztette az embereket, adják fel reményeiket, hogy beléphetnek a Taksim térre. De a főbb szakszervezetek is előre jelezték, hogy ott lesznek a téren mindenféle „irracionális és illegális” tilalom ellenére.


-


Erdogan pártja mindenesetre márciusban megnyert egy helyi választást, amely az első megmérettetés volt azóta, hogy tavaly júniusban tömegtüntetések voltak Isztambulban. Augusztusban pedig elnökválasztás lesz, amelyen Erdogan is indulni akar. Ez lesz az első alkalom, hogy a törökök közvetlenül választanak elnököt. Az Igazságosság és Fejlődés Pártja 2002 óta kormányoz Törökországban, és a márciusi győzelmet annak ellenére érte el, hogy újabb és újabb korrupciós ügyek derülnek ki a párt vezetőivel kapcsolatban.