Eldurvult a francia munkajogi tüntetés

Fotó: MTI/AP / Thibault Camus

-

Szélsőséges aktivisták csaptak össze a rendőrökkel.


A délutáni, párizsi felvonulás végén ismét összecsapások történtek a rendőrök, valamint a fekete öltözetet és kapucnit viselő rendbontók között. Utóbbiak üvegekkel, botokkal, kövekkel kezdtek dobálózni a Nation téren, ahova a tömeg érkezett. Michel Cadot párizsi prefektus tájékoztatása szerint egy 300-400 szélsőséges aktivistából álló csoport szándékosan a rendőrökre támadt. A helyszíni tudósítások szerint a szélsőségesek maszkot viseltek, számítva arra, hogy a rendőrök könnygázzal válaszolnak. A rendőrség 26 embert állított elő.


Rennes-ben és Nantes-ban is hasonló összetűzések történtek a rendőröket megdobáló rendbontók és a biztosítást ellátó szervek között. A rennes-i összetűzésekben négyen megsérültek, köztük három rendőr.Március 9-e óta a szakszervezetek felhívására eddig kétszer, illetve több mint húsz diákszervezet buzdítására három akciónapon követelték a munkavállalók a munkajogi reform visszavonását. A március 31-i volt a legsikeresebb, akkor a szervezők szerint 1,2 millióan, a hatóságok szerint legalább 390 ezren vettek részt a felvonulásokon, ami kétszer annyi volt, mint a tiltakozóhullám kezdetén. Kedden viszont, az iskolai tavaszi szünet közepén már jóval kevesebben tüntettek: a belügyminisztérium szerint alig 23 ezren. A rendőrségnek pedig rendszeresen közbe kellett avatkoznia, a diákok közé keveredő rendbontók miatt, akik közül 177 embert állítottak elő.


A törvénytervezet egyik legfőbb javaslata a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. A tiltakozások nyomására a kormány ugyanakkor lemondott a végkielégítések összegének maximálásáról.