Eldőlt, ki nem kap fair play-díjat az NFL-ben

Fotó: Béla Fotós

Mike Tomlint, a Pittsburgh Steelers vezetőedzőjét 100 ezer dolláros (20 millió forint) büntetéssel sújtotta az NFL, miután a múlt heti, hálaadás napi fordulóban sportszerűtlenül zavarta az ellenfél játékosát. A liga azt is kilátásba helyezte, hogy választási lehetőségeket von meg vagy sorol át az áprilisi draftra vonatkozólag, így büntetve a csapatot az incidensért. Ám erről azonban csak a bajnokság befejezése után döntenek.


A Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens párharc az NFL első számú gyűlöletrangadójává nőtte ki magát az elmúlt másfél évtizedben, és ezt a konfliktust mélyítette tovább Tomlin. A Steelers Super Bowl-győztes vezetőedzője úgy gondolta ugyanis, vicces dolog lenne akció közben akadályozni, vagy minimum zavarni az ellenfél játékosát – legalábbis Tomlin kaján vigyorral nyugtázta, hogy sikerült földre vinni Jacoby Jonest. A mérkőzést, illetve az incidenst övező balhé közepette Tomlin arra hivatkozott, hogy a kivetítőt nézve belefeledkezett az akcióba, így fordulhatott elő, hogy véletlenül, a pályára belógva állt háttal a labdával arrafelé nyargaló Jones útjába. A játékvezetők óriásit hibáztak, hiszen mindenképp 15 yardos büntetés járt volna a szabálytalanságért – az edzők ugyanis nem léphetnek rá a biztonsági sávként is szolgáló oldalvonalra –, de ha úgy ítélik meg, hogy szándékosan akadályozta a futót, akár még touchdownt is ítélhettek volna a Ravens javára.


A Steelers akkor megúszta, de a liga utólag súlyos sportszerűtlenségként értékelte a történteket, és 100 ezer dolláros pénzbüntetést szabott ki az edzőre, illetve kilátásba helyezte, hogy a 2014-es játékosbörzén némiképp átrendezik a Steelers választási jogait. A kompenzációs cetliket a végleges draftsorrend kialakulása (vagyis a bajnokság végeredménye) után osztják ki, és feltehetően ezekből vehet majd el a liga, hogy egy magasabb szinten is szankcionálja Tomlin tettét. Tomlin már a büntetés ismertetése előtt sem vetített, beismerte, hogy durva volt, amit csinált, a „szégyenteljes”, „megbocsáthatatlan”, „illegális” és „szarvashiba” kifejezésekkel illetve tettét. „Azt hiszem, a legnagyobb hibát azzal követtem, el, hogy nem ismertem fel, hogy ezzel a megmozdulással a játék integritását veszélyeztetem” – nyilatkozta. A sprtszerűtlen trükközést elszenvedő Jacoby Jones elárulta, hogy eszébe sem jutott letarolni az ellenfél edzőjét, noha csapattársai szerint ezt kellett volna tennie. Mivel a mérkőzést végül a Ravens nyerte, a sors amúgy is igazságot szolgáltatott Jonesnak.