Eldőlt: jön a Magyar Krónika!

-

Szerdán még csak arról lehetett hallani: 99 százalék, hogy lesz Magyar Krónika. Csütörtökön eldőlt: júniusban jön az első, bemutató szám, aminek sikerétől teszik függővé a további számok megjelenését.


Pünkösdkor jelenik meg a Magyar Krónika mutatványszáma – mondta a VS.hu-nak Bencsik Gábor, a lap főszerkesztője. Ettől a számtól teszik függővé a továbbiak megjelenését: ha sikeres lesz, júliustól havonta jelentkezik a folyóirat. Bencsik elmondása szerint a sikerességet nem annyira eladási adatokon fogják mérni, mint a szakma és az olvasók visszajelzésein. A lapot kétféle módon terjesztik: 5000 példányt ingyen küldenek ki közintézményekhez, ebből 4300-at határon belül, 700-at pedig határon túl. További 5000 példány kerül majd piacra. A havilap 980 forintba kerül, az induló szám pedig a Várkert Bazárról fog szólni – erről a Nagyítás egykori főszerkesztője, a Magyar Nemzet munkatársa, Csontos János ír majd. Felvetésünkre, hogy miben lesz más a lap, mint az egykori Nagyítás, illetve nem félnek-e annak sorsától (a lap szűk egy évig jelentkezett), Bencsik azt felelte, a Magyar Krónika inkább színes képekkel teli magazin lesz: „gyönyörű fényképeknek kell benne lenniük”. Bencsik elmondta azt is: az olasz divatmagazinok lebegnek a szeme előtt példaként. Mint hozzátette, nem merült fel, hogy interneten indítsák el a Krónikát, és szerinte még van helye új printlapnak, a Krónika pedig „fontos válasz lehet a kihívásra”.


Íme, néhány olasz divatmagazin, amelyekre a Magyar Krónika látványban hasonlítani akar


A szerzőgárda még képlékeny, de Bencsik elmondása szerint remélhetőleg minden számban, így a mutatványszámban is jelentkezik majd írással Orbán Viktor miniszterelnök. A folyóiratot kulturális-közéleti havilapnak szánják, versekkel, novellákkal, filmekről és színházi előadásokról szóló kritikákkal. Bencsik beszámolt továbbá arról: három hónapig fedezi a lap megjelenését a Polgári Magyarországért Alapítvány. Szerdán arról írtunk: az alapítvány a kért összeg egy részét, 30 millió forintot ítélt meg a lap számára. Akkor még csak 99 százalékra ígérték, hogy lesz Magyar Krónika, a döntés csütörtökön született meg. A lap indulását Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott harangozta be még télen. A lapindítón ott volt Orbán Viktor miniszterelnök is.