Eldőlt, hogy letartóztatják-e a "bombagyárost"

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Már kiküldték az érintetteknek a Fővárosi Törvényszék ítéletét, de egyelőre nem nyilvános, hogy letartóztatják-e az egyik történelemrajongó fiatalt, akinek a bombagyárában a Népszabadság szerint leizzadtak a rendőrök.


Korábban a Fővárosi Törvényszék nem engedélyezte egyik személy letartóztatását sem a Terrorelhárítási Központ által múlt héten elfogott négy „történelemrajongó” fiatal közül, de a Népszabadság értesülései szerint a rendőrség jelentése ezen változtathat. A jelentés egy nappal az után készült el, hogy a bíróság elutasította az ügyészség indítványát, ezért a vádhatóság megfellebbezte a törvényszéki döntést. A Népszabadság szerint a Fővárosi Törvényszék immár az új rendőrségi beszámolót is mérlegelve hétfőn jogerős döntést hozott, de erről addig nem nyilatkozhat, amíg nem kézbesítette az érintetteknek az ítéletet.

A lap szerint a rendőrség jelentése megerősíti a TEK által elmondottakat, és tényleg komoly bombagyárat találtak a november 22-én elfogott négy fiatal egyikénél. Egy személynél lefoglaltak több kiló trotilt, amelyet a gyanúsított második világháborús lövedékekből szerelhetett ki, de egy kiló ún. brizáns robbanóanyagot is találtak, amelyet más robbanóanyagok „beindítására” szoktak használni.

A lap információi szerint a rendőrök leizzadtak, amikor meglátták, hogy mi van ott. Több különböző instabil robbanóanyagot találtak, ezeket egy erre alkalmas tartályban megsemmisítették, mert fennállt a veszélye annak, hogy szállítás közben spontán beindulnak. A rendőrök szerint: „Aki ilyen cuccokat készít és tart, bármire képes.”

Az ügyészség szerint nincs arra bizonyíték, hogy az őrizetbe vett másik három fiú tudott volna társuk bombagyáráról.