Eldőlt: három ország katonái sietnek a magyar határ védelmére

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Sokan már temették a V4 együttműködést, a migrációs krízis azonban új életet lehet bele: hamarosan cseh, szlovák és lengyel katonák érkezhetnek Magyarországra, hogy segítsenek a déli határszakasz védelmében.


Megállapodás született a visegrádi országok között arról, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország is részt vesz Magyarország déli határán az Európai Unió és a schengeni övezet külső határának ellenőrzésében – mondta csütörtökön a Luxemburgban tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó szerint az EU a kelleténél jóval később kezdett foglalkozni a Nyugat-Balkánon keresztül érkező migrációval, felkészültebb lett volna, ha előbb felfigyel a problémára. „Hiába volt minden magyar figyelemfelhívás, az EU inkább a Földközi-tengerre összpontosított” – mondta a miniszter, és sérelmezte, hogy a külső határok megvédését több európai vezető fontosnak nevezi a kommunikációban, de nem tesznek semmit ennek érdekében.

Ugyancsak csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely lehetővé teszi a részvételt a szövetséges államok fegyveres alakulatainak a déli határ védelmében. A Magyar Honvédség Közös Akarat elnevezésű műveletének támogatásában egyidejűleg legfeljebb ezer katona vehet részt, legkésőbb jövő március 15-ig.

Csehország már szeptember végén bejelentette, hogy húsz katonát, közlekedési eszközöket, tábori konyhát és egy földfúrót küld Magyarországra, hogy segítsen megoldani az illegális bevándorlással összefüggő gondokat. A cseh bejelentést élesen bírálta a horvát belügyminiszter, aki szerint „ez rossz üzenet, és nincs a baráti kapcsolatok szellemiségével összhangban”. Szerinte ha már katonákat akarnak küldeni, küldjék inkább a görög-török határra, vagy Macedóniába.

A bejelentés összefüggésben állhat azzal is, hogy – mint arról Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt csütörtöki tájékoztatóján – hamarosan elkészül a horvát-magyar határon is a kerítés, vagyis le lehet zárni a zöldhatárt. Jelenleg a horvát hatóságok a magyar határra viszik a Szerbia felől belépett menedékkérőket, és egyszerűen átadják a magyar hatóságoknak. Utóbbiak ugyanezt teszik, csak Ausztria felé.