Elcsatolja a kormány a Corvinus budai karait, tüntetés lesz

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

A VS.hu információi szerint a kormány úgy döntött, hogy a tiltakozások ellenére a Budapesti Corvinus Egyetem három budai karát a gödöllői agráregyetembe olvasztja. A corvinusosok már a döntés holnapi délutáni bejelentése előtt tüntetni készülnek.


A BCE kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kara a gödöllői Szent István Egyetemhez kerüli– értesültünk az egyelőre nem hivatalos kormányzati döntésről egyetemi forrásokból. A hivatalos bejelentés holnap délután 2-kor lesz az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Úgy tudjuk, a döntés ellen tiltakozó budai kampusz vezetése tüntetést szervez fél 2-re a Magyar Tudományos Akadémia elé.


A döntés papírformának tűnik, az előzményekről itt írtunk bővebben. A corvinusos vezetők a korábbi egyeztetések tapasztalatai alapján se számítottak másra, mint hogy Gödöllőre viszik a három kart. A kormány döntéséig azonban tartózkodtak a demonstrációtól, ám mint korábban kijelentették, minden létező eszközt megragadnak, hogy megakadályozzák az integrációt. Ez megfelelt a BCE-szenátus határozatainak, amelyekkel elutasították a beolvadást, csak a szorosabb együttműködést támogatták az agráregyetemmel.

Ebbe a stratégiába illik, hogy Rostoványi Zsolt, a Corvinus rektora a pénteki utolsó minisztériumi egyeztetés előtt leváltotta az integráció mellett kardoskodó tudományos helyettesét, Palkovics Lászlót.

A három budai kar 2000-2003 között már átélte, milyen a gödöllői agráregyetemhez tartozni. Rengeteg vita után 2003-ban sikerült elválniuk, ekkortól a Corvinus elődje, majd 2004-től a megalakuló BCE karai lettek. A három kar elcsatolásával Budán megszűnik a Corvinus tevékenysége, az egyetem a pesti kampuszon maradó három karon működhet tovább.

A budai karok munkatársai, hallgatói a hétvégén petíciót tettek közzé, amelyben támogatókat toboroznak a BCE budai kampuszának megtartásáért.