Elbontották az azbeszt-blokádot a Ligetben

Fotó: Mudra László

-

A radikális ligetvédők 8 órás ellenállás után feladták pozíciójukat és kiengedték a sittet szállító teherautókat a volt Hungexpo-telekről. Néhány percen múlott, hogy ismét rendőri oszlatás legyen. A tiltakozók két táborra szakadtak: a demonstráció főszervezői elengedték volna a kamionokat, a vegán ligetvédők nem.


Tizennégy millió forintra becsülte a pénteki napra eső kárt a ligetberuházás helyszíneit biztosító őrzővédők szóvivője. Ez elég ütős érv volt a reggel kezdődött blokád felszámolására. A ligetvédők egy csoportja, a vegánok, amely az építési terület egyetlen műkődő bejáratánál táborozik, reggel 7-kor paddal torlaszolta el az utat a teherautók előtt. Négy 16 tonnás kamion vesztegelt délután kettőig, megpakolva építési törmelékkel, amikor útjukra engedték őket.


A Szűcs Fuvar Team Kft. járművei napok óta hordják a sittet a fóti lerakóba, eddig ötven fuvar ment ki. A ligetvédők most látták elérkezettnek az időt, hogy lezárják az utat, azt gyanítva, hogy törvényt sértve, az emberi egészséget veszélyeztetve azbeszt tartalmú építési törmeléket visznek el és raknak le egy fóti szemétbányában.


Azonban anélkül kezdet akcióba, hogy a demonstráció területfoglalási engedélyét birtokló két társukkal, illetve képviselőjükkel konzultáltak volna, akik Hungexpo-telek másik pontján sátraznak. A főszervezők képviselője, Csorba János (címlapképünkön) az idő előrehaladtával nem támogatta a blokádot, hajlott arra, hogy megnyissák az utat, akár rendőri segítséggel. Komáromy Gergely, a vegán ligetvédők vezetője – gyülekezési jogát gyakorló állampolgárként – viszont az útzár fenntartása mellett érvelt. Mindaddig, amíg nem bizonyosodik meg, hogy a rakomány tartalmaz-e azbesztet, és odabent milyen súlyos a szennyezettség.

A rendőrség azzal próbált nyomást gyakorolni a főszervezőkre, ha nem kérik a blokád feloszlatását, akkor a rendőrség megteszi a kivitelező kérésére, de ez azzal jár, hogy az intézkedés során a ligetvédők valamennyi egységét felszámolják, mivel demonstrációjuk átlépte az erőszakmentesség határát. Ezután pedig fel is út, le is út a további tiltakozásnak a Ligetben, amit a főszervezők nem akartak kockára tenni. Ez volt a másik érv, ami szintén hatott a torlasz elbontása mellett, ezt Komáromy azzal próbálta semlegesíteni többszöri vitájuk során, hogy Csorba ne engedjen a rendőri zsarolásnak. Legyenek ők a felelősek, ha erőszakkal oszlatnak fel egy olyan tüntetést, amely jogszerűen, a környezet védelméért harcol.


Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége elnöke


Mentesítő ígéretek

Ami az azbesztet illeti, az biztos, hogy az őrbódé hullámpalája abból készült. Ez azonban csekély veszélyt jelent – ezt már Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége (MASZ) elnöke mondta a helyszínen. A szervezetet a Városliget Zrt. megbízásából engedték be a Hungexpo-telekre, ahol mintavételt végezhetett. Borsody azzal indokolta kijelentését, hogy jelenleg Magyarországon 120 millió négyzetméternyi pala található. A nagy kockázatot a szórt azbeszt jelenti, de annak első körben nem találták nyomát. Az elnök mindenre kiterjedő alapos vizsgálatot ígért.


Komáromy szerette volna szakvéleményt kapni arról, a teherautók veszélyt jelentenek-e a környezetre, ha kiengedik, de erről Borsody többszöri ösztönzése ellenére se foglalt állást. A teherautók átvizsgálására csak akkor látott volna esélyt, ha erre is engedélyt kapnak, ami csak az ingatlanon belülre vonatkozott, úgy, hogy a rakományt leborítják. A kivitelező képviselője nem járult ehhez hozzá, abban viszont nem volt vita, hogy a bent ragadt ötödik teherautó szállítmányát megvizsgálhatják, mivel az még a kerítésen belül tartózkodott.

A szövetség jelenléte érezhetően csillapította az egymással is ütköző ligetvédők és a velük szemben álló másik oldal: a kivitelező, a biztonságiak és a rendőrök közötti feszültséget. Bár Borsody sem ígért mást, mint hogy jövő hét keddre, szerdára kiértékelik a mintákat, akkor lesz biztos tudásuk, a vegán ligetvédők elfogadták szavait. Ennek köszönhetően a főszervezőnek nem kellett ligetvédő társaik elleni intézkedést kérni a rendőröktől, a kamionok pedig elhagyhatták a sétány területét. Az eufóriában arról is megfeledkeztek, hogy a megszámolják a járműveket, így az ötödik, az építési területen ragadt teherautó is kereket oldott, annak a rakománya nem képezhette vizsgálat tárgyát.


Ligetvédő öröme blokádjuk bontása után


Politikai azbeszthisztéria

A Hungexpo-telken nem csak a MASZ vett mintákat, hanem a zöldhatóság is. A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya délelőtt vizsgálódott. Ahogy megtudtuk, nem csak a törmeléket ellenőrizték, hanem a talajból is vettek mintát egy méteres mélységben. A ligetvédők szerették volna szóra bírni a hivatal munkatársait, akik szó nélkül, sietve távoztak. A PMKKTF azt mondta szerkesztőségünknek, keddre várható eredmény.


A sofőrök lapunknak azt mondták, nem szállítanak azbesztes anyagot, azt odabent elkerítették, egy másik vállalkozó Dorogra fogja szállítani. Ehhez speciális jogosítványra van szükség, más típusú, zárt teherautóval végzik, kifüggesztve a táblát, hogy veszélyes hulladékot szállít.

A helyszínen megjelentek a Greenpeace szakértői is, akik harmadik napja szeretnének egy független labort bejuttatni az építési területre, de a Városliget Zrt. válaszra se méltatja őket. A Városliget Zrt. a VS.hunak küldött állásfoglalásában azt írta, politikai motivációjú hisztériát táplál a Greenpeace Szabó Rebeka PMS-s zuglói alpolgármesterrel együtt. A Hungexpo területen talált azbesztcement ugyanis nem jelent veszélyt a környéken élőkre és a park látogatóira.

„Tekintve, hogy az elmúlt években, sőt évtizedekben a magyar Greenpeace békében együttélt az azbeszt-problémával, azzal kapcsolatosan az ez idő alatt elvégzett sokezernyi épületbontás egyikénél sem jelent meg, s Szabó Rebeka sem fogalmazta meg eddig egyetlen zuglói bontás esetében sem azbesztügyi aggodalmait, teljesen nyilvánvaló, hogy mostani fellépésük politikai motivációjú hisztériakeltés, amely nélkülöz bármely szakmai megalapozottságot” – fogalmaznak.

A cég közleménye szerint a Magyar Zene Háza területén zajló bontási munkák során a bontási terveken nem szereplő, azbesztpalának tűnő anyagot azonosított a műszaki ellenőr az építési törmelékben múlt szombaton. Az előírásoknak megfelelően körbekerítette, a munkát az érintett területen felfüggesztette. A kérdéses anyagból mintát vett, melyet laboratóriumban átvizsgáltatva kiderült, hogy valóban azbesztcement termékről van szó. Ezt követően a Városliget Zrt. megbízást adott további mintavételezésre, illetve akkreditált laborvizsgálat elvégzésére. Fontosnak tartják a helyzet tisztázását, ezért kérték fel a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége elnökét további vizsgálatokra.