Elbocsátanák Erzsébet királynőt, és legalizálnák a füvet Jamaicában

Fotó: AFP / HO

-

A szigetország törvényhozói nagy változásokra készülnek.


Az új jamaicai kormány 2016–2017-ben napirendre akar venni egy sor nagy változást eredményező javaslatot. Például azt, hogy a jelenleg a Nemzetközösséghez tartozó országban II. Erzsébet királynő helyét egy elnök venné át – jelentette be az ország főkormányzója, Sir Patrick Allen (akit egyébként pont a királynő nevezett ki). Jamaica jelenleg alkotmányos monarchia, ha viszont egy elnök venné át II. Erzsébet ceremoniális feladatait, akkor köztársasággá válna.


A Jamaicai Munkáspárt februárban szűken, de megnyerte a választást, többek között olyan ígéreteknek köszönhetően, mint az adócsökkentés és az, hogy megemelik a minimálbért az előző kormány megszorító politikája után.

A most napvilágot látott jogalkotási napirenden nemcsak a királynőt küldenék el, hanem előre meghatároznák a választási időpontokat, és korlátoznák a miniszterelnök ehhez kapcsolódó jogait. Az országban ugyanis jelenleg, csakúgy mint Nagy-Britanniában, nincs fix időpontja, hogy mikor lesz a következő választás, azt a szokásjog alapján a miniszterelnök határozza meg.

Emellett a kormány azt is szeretné elérni, hogy „meghatározott célokra” teljesen legalizálják a marihuána fogyasztását. Az intézkedéseket azonban a parlamentnek is meg kell még szavaznia – írta az Independent.