Elbizonytalanodott a kormány a kéményseprés átszervezésében

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A Belügyminisztérium államtitkára szerint átdolgozzák a parlament előtt lévő törvényjavaslatot, és csak ősszel döntenek. Közben a kéményseprők az Országház előtt tüntettek, mert állásukat és juttatásaikat is féltik, ha az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez kerül a szolgáltatás.


A Jobbik képviselője, Szilágyi György azonnali kérdést intézett a kormányhoz, amelyben úgy fogalmazott, hogy „a kéményen dolgozó kisemberek", azaz a kéményseprők védelme nem olyan fontos a Fidesznek, hiszen a rezsicsökkentéssel megroppantották az ágazatot.


A szolgáltatást eddig az önkormányzatok nyújtották saját cégükkel vagy pályázaton kiválasztott vállalkozással, ám a rezsicsökkentés miatt olyan mértékben csökkent a bevétel, hogy sorra ellehetetlenültek a szolgáltatók, függetlenül attól, ki a tulajdonos. A kormányzati megoldás az volt, hogy átmenetileg kötelezően kijelöltek a feladatra egy szolgáltatót, hosszabb távon pedig abban gondolkoztak, hogy a jövőben a katasztrófavédelem fogja ellátni ezt a feladatot.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára most válaszában közölte: a Ház előtt fekvő indítvány átdolgozása folyamatban van, annak tárgyalását akkor folytatják - várhatóan ősszel -, ha kialakul az álláspont arról, valóban átvegye-e a katasztrófavédelem a lakossági kéményseprést. Megerősítette ugyanakkor, hogy a cél az ingyenes lakossági közszolgáltatás.


A kéményseprők az állásukat féltik

A kéményseprők írásos garanciát kérnek a kormánytól foglalkoztatásukra és tisztességes bérezésükre, ezért demonstrált a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) Budapesten a Kossuth téren. Vámos Csaba, a KOSZ elnöke ismertette a szervezet követeléseit, amelyek között szerepelt az országosan egységesített és méltó bérrendszer kidolgozása is. Egyben szeretnék elérni, hogy a kéményseprés szervezetének átalakítása során a dolgozóknak ismerjék el jogilag a korábbi munkáltatónál eltöltött éveket.

Vámos Csaba hangsúlyozta: az utóbbi időben többször is atrocitások érték a kéményseprőket munka közben, ezért fontosnak tartják, hogy a kéményseprők visszakapják a közfeladatot ellátó személyi státuszukat.. A szakszervezet - a korábbi szóbeli ígéreteknek megfelelően - elvárja, hogy az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat elfogadása után, a végrehajtás részleteinek kidolgozásában, mint szakmai partnert a munkavállalói érdekképviseletet is vonja be a Belügyminisztérium, megteremtve a konstruktív együttműködés lehetőségét.

A kormány március 10-én nyújtotta be a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát. Ennek indoklása szerint a kéményseprő-ipari közszolgáltatásban jelentkező zavarok "bizonytalanságot okoznak" az ellátásban, ami tűz- és életveszélyes, ezért a jelenlegi rendszer nem tartható fenn. A kéményseprő-ipari szolgáltatás stabilizálása a lakossági ellátásban csak teljes körű állami szerepvállalással lehetséges, ezért a jövőben a hivatásos katasztrófavédelmi szerv biztosítja a kéményseprést a lakosságnak.

A Belügyminisztérium számításai szerint a feladatvétel miatt 1350 kéményseprői és adminisztratív dolgozói státuszra lesz szükség a katasztrófavédelemnél. Az előterjesztés indoklásában azt is írták: az a kormányzati szándék, hogy a lakosság rezsiköltségeit a lehető legalacsonyabbra csökkentsék, összhangban áll azzal, hogy a lakossági kéményseprő-ipari ellátást a kabinet ingyenessé akarja tenni. A hatályban lévő kéményseprő-ipari közszolgáltatási szerződések 2016. január 1-jén szűnnének meg.