Elbénázott rablással próbáltak pénzhez jutni a nyugdíjas terroristák

Fotó: AFP/DPA / BKA

-

Szakértők szerint nem a RAF terrorszervezet feltámasztása a céljuk, csak elfogyott a pénzük.


Egy elbénázott bankrablással próbáltak pénzt szerezni tavaly júliusban a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) német szélsőbaloldali terrorszervezet szökésben lévő tagjai - írja a BBC. A hetvenes és nyolcvanas években még merényleteket és emberrablásokat elkövető csoport tavaly rálőtt egy pénzszállítóra, de az ajtaját képtelenek voltak felfeszíteni. A páncélautó kétfős legénységét nem érte bántódás, a kiöregedett terroristák pedig pénz nélkül voltak kénytelenek elmenekülni egy Ford Focusszal.

A rendőrség csak mostanra azonosította a támadásban résztvevőket a helyszínen talált DNS-ük alapján. A kiadott körözés szerint az 58 éves Ernst-Volker Staub, az 57 éves Daniela Klette és az ismeretlen életkorú Burkhard Garweg követte el a támadást 2015. június 6-án a Bréma melletti Gross Mackenstedt szupermarketjének parkolójában. Tavaly az év végén, december 29-án Wolfsburg mellett is megpróbáltak pénzhez jutni egy hasonló támadással, de az sem járt sikerrel.

A nevek egyike sem ismeretlen a hatóságok számára. Klette és Staub rabolt ki 1999-ben páncéltörővel és géppisztolyokkal egy másik pénzszállító autót Duisburg mellett. Akkor legalább egymillió német márkát zsákmányoltak.

A terv a 2015-ös Gross Mackenstedt-i támadás során is jól ki volt gondolva. Egy Volkswagen kisteherautóval zárták el a pénzszállító útját. A Kalasnyikovokkal és gránátvetővel felfegyverzett terroristák legalább háromszor lőttek az autóra. Az első lövés a kocsi kerekét találta el, a másodikat az ablak állította meg, a harmadik golyót pedig a kocsi páncéljában találták meg. A jelentés nem szól arról, hogy a gránátvetőt használták volna.

A Vörös Hadsereg Frakciót tanulmányozó szakértők szerint a pénz nem a terrorszervezet újraindításához szükséges. Valószínűbb, hogy Staubék kifogytak a pénzből.