Elárverezik Janis Joplin pszichedelikus Porschéját

-

Az 1965-ös Porsche 356c 1600 Cabriolet a várakozások szerint több mint 400 ezer dollárért (111 millió forint) cserél gazdát az RM Sotheby’s december 10-i New York-i árverésén.


Az aukciósház szerint Joplin 1968-ban vásárolta az autót, ám nem volt kibékülve annak fehér színével, ezért arra kérte egyik barátját, hogy fessen rá kaleidoszkópszerű mintázatot. Végül lepkék, medúzák és Joplin, valamint bandája, a Big Brother and the Holding Company portréja került rá a járgányra.

„Janis mindenhová ezzel az autóval ment San Franciscótól Los Angelesig, amikor épp ott készített felvételeket” – mondta a néhai zenész testvére és életrajzírója, Laura Joplin. Hozzátette: „bárhová is ment Janis az autóval, a rajongók felismerték a kocsit. Így amikor leparkolta és később visszament, mindig legalább egy rajongói üzenet várta”.

Joplin 1970. október 4-én halt meg herointúladagolásban, mindössze 27 évesen. Az énekes halála után menedzsere vezette az autót, amely az 1990-es évek elején esett át egy felújításon és 1995 óta a clevelandi Rock and Roll Hírességek Csarnokának Múzeumában állították ki. Az autót harminc másik, hasonlóan stílusos kocsi társaságában árverezik el.