Elárasztotta a víz, felrobbant a vegyi üzem Texasban

Fotó: AFP/ GETTY IMAGES NORTH AMERICA / JOE RAEDLE

-

A tüzet nem fogják oltani, megvárják, amíg kialszik.


Két robbanás is történt a texasi Arkema vegyi üzemben. A Crosbyban működő gyár felett hatalmas fekete füstfelhő jelent meg, a seriff szerint tíz ember kórházba került, mert belélegezték a füstöt.

Még további detonációkra is számítanak, mert a termékeket több különböző helyszínen tárolják a víz alá került üzemben. Az Arkema arra kérte a környékről evakuált lakókat, hogy a katasztrófavédelem engedélye nélkül ne térjenek vissza otthonaikba. A dolgozókat és a környéken élőket három kilométeres körzetben kimenekítették.

A párizsi székhelyű vállalatnál egy ideje már azzal számoltak az üzemben tűzvész vagy robbanás várható, és ezt nem is lehet megakadályozni. A szerves peroxidokat gyártó üzemben ugyanis a Harvey hurrikán miatt csaknem kétméteres a víz, és áram sincs, ezért nem tudják hűteni a vegyi anyagokat.

A szerves peroxidok különösen gyúlékony anyagok. Az Arkema és a hatóságok arra jutottak, hogy a legjobb megvárni, amíg a lángok maguktól kialszanak. A vállalat arra is figyelmeztetett, hogy a szerves peroxidok égése során sűrű fekete füst keletkezik, amelyet kellemetlen belélegezni, illetve szem- és bőrirritációt is okozhat.

Az utóbbi napokban a Harvey először hurrikánként, majd trópusi viharként pusztított Texasban és Louisianában. Az ítéletidő eddig legkevesebb 33 ember halálát okozta.