Elájultak az amerikai kritikusok az új Star Warstól

Forrás: Fórum Hungary

-

Kijöttek az első, spoilermentes kritikák a Star Wars: Az ébredő Erőről. A szerzők alapvetően egyetértenek abban, hogy J. J. Abrams filmje sikerrel eleveníti fel a régi trilógia hangulatát, könnyű szeretni a filmet és elveszni benne. De többen is megfogalmazzák: még időbe telik, mire valóban meg lehet ítélni, milyen lett a film.


A legtöbb külföldi kritikus rögtön megnyugtatja az olvasót: nem kell aggódni, Az ébredő Erő jól sikerült. Tipikusnak nevezhető a New York Timesban olvasható szöveg nyitánya: „A legnagyobb hír a Star Warsszal kapcsolatban – figyelem, spoilerveszély! – az, hogy jó lett.” A Mashable szerzője „könnyen szerethetőnek” tartja a filmet, és hozzáteszi, hogy valószínűleg ez J. J. Abrams legjobb rendezése.

Ezzel a Hollywood Reporter újságírója is egyetért: „Az ébredő Erő egy nagyon tehetséges tanítvány munkájának érződik, aki szorgalmasan utánaolvasott a tárgyának, tudja, mit kell tennie és mit elkerülnie, és elég okos volt hozzá, hogy a téma nagy öregeitől is segítséget kérjen” – a cikk szerzője itt a társ-forgatókönyvíróra, Lawrence Kasdanre és John Williams zeneszerzőre utal.Valódi kritikai megállapításokat kevésbé találunk, az Entertainment Weekly szerzője el is ismeri, hogy egyelőre nem tudta kritikusi távolságtartással nézni a filmet. Az ébredő Erő sztorijával kapcsolatban több cikkben is kiemelik, hogy a film leginkább a Csillagok háborúja remake-jének hat. Ugyanúgy le vannak osztva a szerepek, mint akkor, csak Luke, Leia és Han Solo helyett ezúttal Finn, Rey és Poe Dameron hármasa áll az események középpontjában.

A Fast Company szerzője ugyanakkor megjegyzi, hogy ezek a fiatalok sokkal öntudatosabbak, mint a Csillagok háborúja hősei, jobban bíznak magukban, ebben a tekintetben egy új generáció példaképeinek nevezhetők. Sőt, a sötét oldal képviselője, Kylo Ren is született vezetőként van ábrázolva – a főgonoszt alakító Adam Drivert többen dicsérik, különösen a Guardian kritikusa.Itthon vagyunk

Minden kritikus megállapítja, hogy Az ébredő Erőnek sikerül visszahozni a régi Star Wars-filmek, különösen a Csillagok háborúja hangulatát, amely legjobban a realisztikusnak, szinte tapinthatónak tűnő díszletvilágban, a könnyed, sokszor vicces hangvételben és az ismerős történetsémákban ragadható meg.

Igaz, a Guardian szerzője megjegyzi, hogy néha már túlzottan jópofáskodó a film – a guruló droidot, BB-8-et rajzfilmfigurához hasonlítja –, de összességében ő is méltatja a családbarát fogalmazásmódot, amelybe azért az is belefér, hogy a film megmutassa, milyen nehéz is a rohamosztagosok kenyere.Számunkra egyedül az tűnik aggasztónak, hogy a kritikusok – akik egyelőre 100%-ra értékelték a filmet a Rotten Tomatoes oldalán – szinte mind azt írják, Az ébredő Erő akár a Csillagok háborúja remake-je is lehetne. Ez pedig nemcsak örömteli hírként, hanem a biztonsági játék bizonyítékaként is érthető.