Eladták az MSZP volt székházát: könyvkiadó és cukrászda lesz a helyén

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-


A Népszabadság információi szerint a Geoholding nevű cég és a Móra Könyvkiadó veszi meg az MSZP egykori, Jókai utcai székházát. A vételár üzleti titok, de az újság szerint 800 millió, azaz nagyjából annyi, amennyiért annak idején az MSZP is megvette és felújította az épületet.

A párt 2009-ben költözött be a székházba, amelyet 700 millióért vettek meg, és 100 millióból újították fel. 2014-ben azonban nem bírták tovább fizetni a fenntartási költséget és a hitelt, inkább kiköltöztek. A Magyar Állami Operaház és az OTP-csoport is meg akarta venni az épületet a szocialistáktól, de az üzlet nem köttetett meg, állítólag politikai okokból.

Horváth László, az épületet most részben megvásároló Geoholding tulajdonosa azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy a cégéhez tartozó szerkesztőségek, többek között a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek is az épületbe költöznek. Az utcára nyíló frontot könyvesboltként és cukrászdaként hasznosítják majd, a földszinten lévő 250 fős nagytermet gyermekszínházzá alakítják – derül ki a cikkből.

Az MSZP-nek kétmilliárd forintos adóssága halmozódott fel az elmúlt években, nagyrészt a Jókai utcai épületre felvett hitel miatt, illetve azért, mert a gyengébb választási eredmény következtében a párt jelenleg kevesebb költségvetési támogatást kap az államtól. Az MSZP az épület eladásával igyekszik rendezni az adósságokat.