Népszava eladása: a főszerkesztő semmit nem tud

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A Népszava kiadási jogát megvásárolja a Marquard Media. Németh Péter főszerkesztő semmiféle információval nem rendelkezik az ügyről.


Hónapokon át tartó tárgyalások után eladják a Népszava kiadási jogát a Marquard Mediának – tudta meg a Magyar Nemzet. A tulajdonosváltást egy szerdai értekezleten jelentették be a dolgozóknak. Jövő héten a Marquard Média képviselői közlik majd az 50 fős szerkesztőségi és kiadói gárdával, hogy kiket vesznek át. Azt egyelőre nem tudni, hogy a leépítés hány embert érint.

A Magyar Nemzet információi szerint a csütörtöki értekezleten közölték a dolgozókkal, hogy az új tulajdonos az egyebek mellett a Joy-t, a Playboyt-t, valamint az Éva Magazint is kiadó svájci Marquard Média lesz.

Az eladás tárgyát nem a Népszava Lapkiadó Kft., hanem a lap kiadási joga képezi. Ez a jog jelenleg nem ennek a kft-nek a kezében van, hanem a Svájcban bejegyzett, sokak szerint a szocialistákhoz, azon belül is Puch Lászlóhoz köthető TGD Intermedia SA tulajdonában. Miután átadják ezt a kiadási jogot, a Népszava Kft. gyakorlatilag kiürül, várhatóan felszámolják, köztartozást azonban nem hagy hátra.

„Csoda, hogy eddig minden nap megjelent a Népszava” - nyilatkozta az MNO-nak Láposi Elza, a Népszava Kft. lapigazgatója, aki megerősítette az eladásról szóló hírt. Az elmúlt években szigorú takarékoskodási intézkedéseket léptettek életbe a lapnál, ami miatt több kollégától megváltak, a fizetéseket pedig csökkentették.

Az új tulajdonos információk szerint ígéretet tett arra, hogy jogfolytonosan veszi át a dolgozókat, akikre pedig nem számítanak végkielégítést kapnak. Láposi Elza lapigazgató biztosan nem megy át az új kiadóhoz, tőle várhatóan felmondással válnak meg.


- Semmiféle információm nincs az üzletről - mondta a VS.hu-nak Németh Péter, a Népszava főszerkesztője.

Sajtópiaci információk szerint a lap eredeti kérője a Geomédia volt, amelynek képviselői már az év eleje óta azt kommunikáltak, hogy tulajdonukba került a Népszava kiadásának joga, augusztusra ígérték a Vasárnapi Hírek és a Népszava összeolvasztását.
- Hivatalosan soha, senki nem jelezte nekünk, hogy a Geomédia birtokon belülre került volna – állította Németh. – Ehhez képest most a Geo, mint eladó vesz részt az üzletben tudomásunk szerint.
Ez annyiban biztos helytálló, hogy információink szerint az eladásban nem csak a Népszava, hanem a Geomédia két lapja, a Vasárnapi Hírek és a állítólag a Szabad Föld is érintett.
A VS.hu úgy értesült: a Népszava közel félszáz munkatársának egy részét a jövő héten elbocsájtják - köztük várhatóan Németh Pétert is –, a válogatást azonban nem a Marquard Media, hanem a Geomédia szerkesztőség-vezetői szervezik.