Eladták a Balettintézetet – tavaly még államosításról volt szó

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs / MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Kezdődhet a szállodaépítés az Operával szemben, miután új gazdára lelt a Balettintézet lassan húsz éve üresen álló épülete. Arab befektetők vásárolták meg a Drechsler-palotát, de a vételár még titok. Az államosítás, amelyet Orbán Viktor szorgalmazott, elmaradt.


Két héttel ezelőtt arab befektetők érdekeltségébe került a Balettintézet, az erről szóló szerződést már aláírták – értesült a VS.hu. Ezzel újabb fejezet nyílott a Drechsler-palota viszontagságos történetében. Hogy ki a vevő, azt ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem árulta el érdeklődésünkre az őket képviselő Sahin-Tóth Balázs ügyvéd. Az adásvételről szóló értesülésünket ugyanakkor megerősítette. A terézvárosi önkormányzat kifejezetten örül a fejleménynek – tudatta a VS.hu-val Bundula Csaba, a terézvárosi önkormányzat alpolgármestere. „Bízunk benne, hogy hosszú évek után végre rendeződik a palota sorsa, megújulva, régi pompájához méltóan áll majd az Andrássy úton.” Az építési engedély továbbra is a 200 szobás szállodára vonatkozik, ebben nincs változás. Legutóbb múlt ősszel akadt érdeklődő az ingatlanra, a Zara Invest AG, amellyel szándéknyilatkozatot írtak alá a palota portugál tulajdonosai. A  Zara cégcsoportot 1994-ben alapították Jordániában, luxushoteleket épít, tulajdonosai jordán, líbiai és szaúd-arábiai befektetők. Tevékenységüket a többi között az InterContinental Jordan, a Mövenpick Extra, a Grand Hyatt Amman vagy a Nabatian Castle szállodák jelzik. A Zara tavalyi szándéknyilatkozatában szintén szállodaépítés szerepel – más persze nem is lehetne, mivel erre adták ki az építési engedélyt. A VS.hu információi szerint jövő hétre tervezik az adásvétel bejelentését.  Az 1997-es eladás

Az Andrássy út 25. szám alatti, Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján a múlt század végén épült Drechsler-palota az ott működő kávéházról kapta a nevét. Az állami tulajdonú épület az Országos Műemlékvédelmi Hivatal (OMH) felügyelete alól 1993. október 11-én került a VI. kerülethez. Négy év után Terézváros vevőre lelt, az értékesítésre vonatkozó opciós jogról szóló szerződést 1997. október 31-én Borsány György (MSZP) polgármester írta alá. Az eladást azzal indokolta, hogy az épület felújítása nem gazdaságos, mintegy másfél milliárd forintba kerülne. A vevő az Andrássy út 25. Ingatlanhasznosítási (A25) Kft. volt, amely ekkor még nem is létezett, hiszen be se jegyezték. Az se volt mindennapi a történetben, hogy A25-öt éppen az épület értékbecslését készítő Trivest Kft. alapította, tulajdonosa Márton István ügyvéd. A vételár végül nem érte el az 554 millió forint becsérték felét se, 220 millió forintban állapodtak meg. A kedvező ár magyarázata, hogy a lakosság és a műemlékvédelmi kötelezettségek miatt szükséges helyreállítások miatti kiürítési és felújítási költségek jelentősen csökkentik az értékét. A lakókon kívül nagyobb tétel volt a Magyar Táncművészeti Főiskola kiköltöztetése, igaz, ennek pénzbeli értékét nem jelölték meg. A vételi jog gyakorlására két év határidőt szabtak az A25-nek.


Palotakeringő – jöttek a portugálok

Az új tulajdonos, a palota megszerzésére alapított A25, illetve a Trivest csak strómankodott: az A25 az 1997-es szerződéskötés után egy hónappal két amszterdami bejegyzésű cég, a Zilber-Berk B. V. és a Southern Hotels Holding B. V. tulajdonába vándorolt. Ezek valójában izraeli ingatlanfejlesztő és -üzemeltető csoportok voltak: az egyik a több vidéki plázát, Budapesten a Duna Plázát, az Aréna Cornert, a Gozsdu udvart, a Marina-part lakóparkot építő Plaza Centers-csoport, a másik pedig a Yoav Papouchado alapította Red Sea Hotels-csoport. Yoav Papouchado az A25 egyik ügyvezetője lett, a Papouchado családnak 1999–2001 között a Plaza Centers Magyarország Kft.-ben is volt érdekeltsége. Az A 25 vételára azóta se került napvilágra. A tulajdonosok a határidő lejárta előtt fél évvel, 1999 májusában a vételi opciós jog meghosszabbítását kérték és kapták meg. A szerződés módosítására már Farkas György (Fidesz) polgármestersége idején került sor. A vételi jogot 1999. december végéig tolták ki, a fizetendő árat 220 millióról 1,34 milliárd forintra emelték. Az 1,34 milliárdból a vételár 440 millió forint volt, a kiürítés költsége (40 lakó) 500 millió, a Balettintézet elhelyezése 400 millió forintot tett ki. A zuglói Columbus utcában 2002-ben adták át az új Táncművészképző Intézetet, amelyhez a Fidesz-kormány biztosított állami telket. Az A25 ezt követően továbbvándorolt, a B. E. A. Hotels N. V., illetve a Euros Sea Hotels B. V. vette át. Az izraeli tulajdonosok hatcsillagos szállodát álmodtak a Drechsler-palotába, ám az átépítést nem kezdték el. Itt azonban közel sem ért véget a palota keringője. Az A25-öt és a palotát 2007-ben a portugál Aquapura Investments S. A.-nak adták el – piaci pletykák szerint 30 millió euróért, azaz hozzávetőleg 7,5 milliárd forintért. Ekkor az A25 felvette az Aquapura Hotels Villas & Spa Budapest Ingatlanhasznosító Kft. nevet. A cég ellen 2010 októberében felszámolási eljárás indult, annak 2011. júliusi lezárása után két hónappal a szintén portugál QPR Investimentos S. A. cégcsoporthoz került. Azóta QPR Properties Kft. néven fut tovább.


Miközben a tulajdonosok viszonylag gyakran cserélődtek, és a palota egyre értékesebb lett, csak egyvalamivel nem törődtek, magával az épülettel. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) 2009-ben többszöri hiábavaló felszólítás után 30 millió forintra bírságolta a portugálokat. Akkor szerelték fel a homlokzaton és a párkányzaton végigfutó fémhálót, amely a potyogó darabokat fogja fel. Hassay Zsófia (Fidesz) polgármester 2011 áprilisában levelet írt a tulajdonosnak, amelyben Terézváros egyik szégyenfoltjának nevezte az ingatlant, hozzátéve, hogy „a kerületi önkormányzat kezdeményezi egy olyan törvény megalkotását az illetékes minisztériumnál, amely lehetővé teszi a legszigorúbb szankciók alkalmazását a gondatlan és felelőtlen tulajdonosokkal szemben, akik még a minimális állagmegóvásról sem gondoskodnak, és hagyják tönkremenni a pótolhatatlan értékeket”. A tulajdonostól azt az ígéretet kapta, hogy rövidesen elkezdik a szállodaépítést. Az Aquapura 2011 szeptemberében – a tíz évvel korábbi terveket némileg módosítva – egy 192 szobás ötcsillagos szálloda építésére kapott jogerős engedélyt. De végül ez a cég sem látott hozzá az teljes körű építkezéshez. A VS.hu úgy tudja, a 2013. szeptemberig érvényes engedély lejárta előtt az épület belsejében végeztek bizonyos munkálatokat, ennek köszönhetően az engedély meghosszabbodott. Egy évvel ezelőtt, április 30-án buszozott Orbán Viktor az Andrássy úton Tarlós István főpolgármester társaságában (lásd az alábbi videót), miután a Hősök terén átadták az új Mercedes-buszflottát. A díszmenet a Balettintézetnél tartott, amikor a kormányfő az Andrássy út 25. szám alatti, lassan két évtizede üresen álló Drechsler-palota visszaszerzésére bátorította a megilletődött Tarlóst. „Kezdeményezzétek, hogy legyen egy ilyen törvény, én csinálok egy olyat!” Az állami kisajátítás rémképe eljutott Portugáliába is, a Vis-o című lapot a lisszaboni magyar nagykövetség nyugtatta azzal, hogy „Magyarországon a magántulajdon szent és sérthetetlen. Ez a miniszterelnök következetes álláspontja is, és semmi nem utal arra, hogy ez a jövőben megváltoznék.”


Orbán tavaly még másképp képzelte a Balettintézet jövőjét


Államosítás végül nem történt. Az épület magántulajdonban maradt. A palota legújabb gazdái előtt sincs semmi akadály, hogy munkához lássanak, és az ne az ingatlan továbbértékesítésében merüljön ki.