El se hinné, mi köze a kukoricapehelynek az önkielégítéshez

-

Volt ennél rosszabb ötlete is John Harvey Kelloggnak.


Azt már régóta lehet tudni, hogy a kukoricapehely – annak ellenére, hogy sokan azt hiszik – nem egészséges, mivel tele van cukorral. Azt viszont kevesen tudják, hogy John Harvey Kellogg azért találta ki a kukoricapelyhet, mert ezzel szándékozta megállítani az emberek maszturbációs hajlamát.


A Daily Mail a Mental Foss-ra hivatkozva azt írta, Kelloggnak – aki orvos volt – eredetileg az volt a szándéka a XIX. század végén, hogy a kukoricapehely egy „egészséges, evésre kész, anti-maszturbációs reggeli étel” lesz.

Igaz, a doktornak a szexről is meg volt a véleménye, szerinte az a testre, a lélekre és a szellemre is káros. Noha megházasodott, szűz volt, amikor meghalt meg, külön hálószobában aludtak, a gyerekeiket pedig örökbe fogadták.

Az önkielégítést ezért kétszeresen utálatos bűnnek tartotta, könyvében (Plain Facts for Old and Young: Embracing the Natural History and Hygiene of Organic Life) 39 tüntet sorolt fel, amit a maszturbálás okoz. Ezek közé tartozott egyebek mellett: az epilepszia, a pattanások, a rossz testtartás, az ízületi merevség, a fogyatékosság, vagy a heves szívdobogás.

Az egészséges élethez pedig Kellogg szerint az egyszerű ételek a megoldások. Munkahelyén, a michigani Battle Creek Sanitariumban több reggelit is kifejlesztett, amitől majd nem akar az ember örömöt okozni magának.

Először a granulát találta ki, amelyben zab és kukorica volt megsütve, majd kicsi darabokra törve. Emiatt azonban beperelte egy cég, akik azt állították, hogy ők ezt már előbb előállították, és ugyanezen a néven árulták. Ezután váltott Kellogg a granola elnevezésre.

Ezt követően egy gépet is kifejlesztett beöntéshez, amellyel kimosta a beleket, majd – hogy tovább tisztuljon az ember – egy korsó joghurtot javasolt, az egyik felét szájon keresztül, a másik felét alulról „elfogyasztani”.

Sok másik gabonapelyhet, és eljárást is kitalált később (ezekről az eredeti cikkben bővebben olvashat), így a korábban már említett kukoricapelyhet is, amibe csak később került cukor, miután Kellogg társult üzletember testvérével, létrehozva a mai napig az egyik leghíresebb gyártót, a Kellogg Company-t.


Kelloggról film is készült