El ne feledje, hétvégén óraátállítás! Kicsit rossz is nekünk miatta

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Szervezetünkre rossz hatással van, viszont villamos energiát spórolunk meg vele. A menetrendekben is változást okoz.


Október 25-én, vasárnap állítjuk át óráinkat, ami miatt igaz, hogy egy órával többet aludhatunk, de a rövidebb nappalok és az egyre hűvösebb esték a hangulatunkra és a szervezetünkre is hatással lehetnek. Hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, az átállítás pedig felborítja napi ritmusunkat.


A Budai Egészségközpont szerint a téli időszámításra való átállás alatt gyakran a megszokott ritmusban, azaz egy órával korábban felébredünk, este pedig fáradtabbnak érezzük magunkat. Akik nehezebben alkalmazkodnak, azoknál fáradtság, alvászavar, ingerültség, étvágytalanság is jelentkezhet, az egy óra eltérés miatti zavar pedig akár napokig is elhúzódhat.

Az átállítás kis mértékben a cirkadián ritmust – azaz a testhőmérséklet, a cukoranyagcsere, a légzés, a keringés, az alvás és ébrenlét rendjét – is felborítja. „Bár ez tartós egészségkárosodást nem okoz, de az első néhány napban azért okozhat bajt, amíg a szervezetünk nem alkalmazkodik a változáshoz” – mondta dr. Petőházi Melinda, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa.


A nyári időszámítás használata a Föld országaiban Kékkel: van nyári időszámítás Narancssárgával: most nincs, de korábban volt Pirossal: nincs, és soha nem is volt


35 éve spórolunk vele

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. évek óta méri és elemzi az adatokat, és arra jutottak, hogy az átállítással évi mintegy 120 ezer MWh villamos energiát takarít meg az ország, ami 30-40 ezer háztartás éves energiaszükségletével egyezik meg. Ez megfelel egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztásának.


A MAVIR becslései szerint az óraátállítással a magyar fogyasztók évente a nyári időszámítás alatt mintegy 4-5 milliárd forintot takaríthatnak meg villamosenergia-költségeikből. Ez környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen így kisebb a károsanyag-kibocsátásunk is.

Igaz, sokan gazdasági szempontból is az óraátállítás eltörlése mellett vannak, ugyanis szerintük a mai gazdaságban már nincs annyi előnye a Magyarországon 35 éve bevezetett rendszernek.

A legrosszabbul mégis a tehenek és a kecskék járnak, mert az átállítással a fejési ciklusuk is megváltozik, amihez nehezen alkalmazkodnak.


Jó, de melyik vonatot érinti az átállítás?

Erre is válaszolunk, hiszen a MÁV már közölte, mely járatok menetrendjét befolyásolja, hogy hajnali 3-ról 2 órára állítjuk vissza óráinkat.


Magyarország területén csak két nemzetközi vonatot érint az óraátállítás: a Bécs–Budapest–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonat mindkét járata a békéscsabai állomáson várakozik a téli időszámítás szerinti indulási idejére.

A budapesti Nyugati pályaudvarról 0 óra 48 perckor induló szobi személyvonat a teljes útvonalon a nyári időszámítás szerint közlekedik. A 2510-es számú, szintén a Nyugatiból 0 óra 43 perckor induló szolnoki személyvonat ugyancsak a teljes útvonalon a nyári időszámítás szerint halad.
A Debrecenből 2 óra 36 perckor induló budapesti sebesvonat viszont a teljes útvonalon már a téli időszámítás szerint jár, Debrecenben megvárja a téli időszámítás szerinti indulási idejét.


Azt se feledje, hogy nemcsak az óraátállítás miatt változik a héten a MÁV-menetrend, hanem a hosszú hétvége miatt is:
  • október 22-én a pénteki menetrend érvényes;
  • október 23-án a szombati,
  • október 24-én az ünnepnapi,
  • október 25-én már a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.
A hosszú hétvégén, elsősorban október 22-én és október 25-én az utazási szokásokhoz igazodva és a lefoglalt helyek figyelembevételével az InterCity vonatok több kocsival járnak. A megnövekvő forgalom miatt célszerű elővételben megváltani a menetjegyeket.