El kell venni Katartól a vb-t a FIFA vezetésének német tagja szerint

Fotó: Bongarts/Getty Images / Getty Images

-

Ki kell javítani a hibás döntést, és ha az etikai bizottság vizsgálata során szabálytalanság nyomaira bukkant, el kell venni Katartól a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát – véli a nemzetközi szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának német tagja.


Theo Zwanziger, a FIFA végrehajtó bizottságának német tagja, a német szövetség korábbi elnöke egy német rádiónak nyilatkozott arról, hogy szerinte miként oldható meg a katari pályázati sikerrel kapcsolatos probléma.


De csak abban az esetben kell ezt a lépést megtenni, ha a vizsgálati jelentésben egyértelműen szerepel, hogy a rendezés odaítélése során a FIFA etikai szabályait megszegték

– hangsúlyozta Zwanziger.

A nagy visszhangot kiváltott 2022-es katari és a 2018-as orosz pályázati sikerrel kapcsolatban a FIFA etikai bizottsága tavaly folytatott le eljárást, a felderítést vezető Michael Garcia pedig 430 oldalas anyagot készített erről, majd a bizottság vezetője, Hans-Joachim Eckert tavaly novemberben ebből egy 42 oldalas összefoglalót tárt a nyilvánosság elé. Ennek lényege, hogy nem találtak semmi olyan - elsősorban megvesztegetésre utaló - jelet, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért folytatott pályázatot meg kellene ismételni.

Garcia ugyanakkor rögtön ezek után jelezte, hogy a 42 oldalas összegzés több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott, ezért azt szerette volna elérni, hogy az általa készített teljes anyagot ismertessék. Az amerikai ügyvéd ezt külön kérte is a FIFA fellebbviteli bizottságától, amely be sem fogadta kérelmét, ezért Garcia lemondott tisztségéről.

A FIFA ugyanakkor később bejelentette, hogy az egyes személyekkel kapcsolatos vizsgálatok lezárultát követően nyilvánosságra hozza a Garcia-jelentést, igaz, ezzel együtt a szervezet leszögezte, semmiképpen nem lesz új szavazás a helyszínekről.