El kell bontani az erdélyi autópálya egy szakaszát

-

Egy szakértői vélemény szerint nincs más megoldás, teljesen újra kell építeni az alig egy éve, állítólag politikai sürgetésre átadott szakaszt. Az olasz kivitelező szerint ők nem tehetnek semmiről, sőt, plusz pénzt kérnek.


A Romania Libera napilap által megszerzett szakértői jelentés szerint teljesen el kell bontani és újra kell építeni a dél-erdélyi autópályának egy tavaly novemberben átadott szakaszát. A jelentést a román autópálya-társaság (CNADNR) szakértői készítették, miután szeptember elején lezárták a Nagyszeben-Szászváros (Sibiu-Orastie) autópálya egy 12 kilométeres szakaszát, és a forgalmat a pályával párhuzamos országútra terelték.

A szakértők megállapították, hogy 8-10 méteres mélységben víz szivárog be az autópálya alá, és ez okozza a felszínen megjelenő repedéseket. A szakértők a pálya 60-as kilométerénél a burkolat és az alapozás teljes elbontását, és a vízelvezetés utáni újraépítését javasolták. Egy korábbi szakértői jelentés alapján az autópálya-társaság egyértelműen a kivitelezőt tette felelőssé a kialakult helyzetért. Ebben a jelentésben megállapították, hogy az olasz Impregilo Salini társaság nem a kivitelezési technológiának megfelelően járt el, és nem megfelelő minőségű anyagokat használt.

Az olasz kivitelező viszont úgy tekinti: mentesült a felelősség alól azáltal, hogy a pályaszakaszt az autópálya-társaság kérésére és felelősségére nyitották meg tavaly novemberben, két nappal a – Victor Ponta miniszterelnök által elvesztett – elnökválasztás előtt. A pályanyitáson Ponta és Ioan Rus akkori szállítási miniszter is részt vett. Az autópálya szakaszának hivatalos átvétele azóta sem történt meg.

A Romania Libera megemlítette, hogy a vitás ügyekre szakosodott szakértői bizottság – amelyet döntőbírónak ismertek el a szerződésben – jogosnak tartotta a kivitelező igényét a kivitelezési díj 20 százalékig terjedő kiegészítésére. A lap szerint Románia elveszítheti az autópálya-építés EU-s finanszírozását, ha 2015 végéig nem veszi át az immár hibátlanul megépített autópálya-szakaszt. Az autópálya-társaság szeptember elején azt közölte, hogy kedvező időjárási viszonyok esetén másfél hónapig tartanak a javítási munkálatok az érintett szakaszon.