El is indult a cafeteriarendszer átalakítása

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A kormány megszüntetné az Erzsébet-utalvány kibocsátójának monopóliumát.


Kihúzza a méregfogát az Erzsébet-utalványnak a kormány: az Erzsébet-programról szóló törvény most benyújtott módosítása másnak is lehetővé teszi, hogy a kedvező adózású béren kívüli juttatást biztosítsa.

Egészen pontosan a Balog Zoltán által benyújtott módosítás felhatalmazást ad a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszternek (vagyis saját magának), hogy az adópolitikáért felelős miniszterrel (ez az NGM-t vezető Varga Mihály) egyetértésben rendeletben határozza meg az Erzsébet-utalvány kibocsátásának részletes szabályait. Az az indoklás tartalmazza, hogy ezzel megszűnik a kibocsátás kizárólagossága.

Jelenleg ez az állami Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány monopóliuma. A 2012 januárjától módosított cafeteria-szabályozás következtében azonban a piac korábbi főszereplői kiszorultak, az Európai Bizottság pedig eljárást indított, ami néhány hete úgy ért véget, hogy az Európai Bíróság jogellenesnek ítélte a rendszert.

Nem fogadták el a kormánynak azt az érvelését sem, hogy az Erzsébet-program valójában egy kiterjedt szociális üdültetési és étkeztetési rendszer, nem pedig profitorientált tevékenység.