Eltörölnék az elektori rendszert az elégedetlen amerikaiak

Fotó: MTI/EPA / JUSTIN LANE

-

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Egyesült Államokban a választási rendszer megváltoztatásáért.


Hillary Clinton ugyan több szavazatot kapott, az elektori rendszer miatt azonban a megnyert államokkal Donald Trump lesz az elnök. Ezen a rendszeren szeretnének változtatni azzal a petícióval, amelyet az interneten íratnak alá az elkeseredett választókkal – írja a Daily Kos.

A kezdeményezés szerint az elektori rendszer eltörléséhez nem kell alkotmánymódosítás, és egy szimpla aláírásgyűjtés is elég lehet ahhoz, hogy a közvetett elektori rendszert felváltsa a közvetlen elnökválasztást. A kezdeményezők felhozták példának a 2000-es választásokat, amikor George W. Bush szintén kevesebb szavazattal győzte le Al Gore-t.


Elektorok

Az Egyesült Államokban összesen 538 elektori szavazaton osztoznak a jelöltek, és az lesz a győztes, aki minimum 270 elektori szavazatot szerez. Minél népesebb az állam, annál több elektorral rendelkezik. Az elektori szavazatok száma megegyezik az adott állam kongresszusi helyeinek számával: minden államnak két szenátora van, valamint a lakosság száma alapján meghatározott képviselője.

Két állam kivételével az összes államban érvényes a győztes mindent visz elve, tehát a nyertes az adott állam összes elektori szavazatát elnyeri. Emiatt már többször előfordult, hogy bár a győztes jelölt a választók szavazatainak többségét nem kapta meg, az elektori szavazatok többségét igen.