El a kezekkel a britektől!

Fotó: AFP / ANDY BUCHANAN

-

Ellenezzük, hogy az uniós intézmények nyomást gyakorolnak Londonra a kilépési szándék bejelentésé miatt – mondta a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter a NATO-csúcson találkozott négyszemközt brit kollégájával.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagállamok varsói csúcstalálkozója alkalmával négyszemközti találkozón beszélt Philip Hammond brit külügyminiszterrel a Brexit következményeiről. A magyar diplomata elmondta: a kormány tiszteletben tartja a brit polgárok döntését, és teljes mértékben ellenzi az uniós intézmények Nagy-Britanniára irányuló nyomásgyakorlását a kilépési szándék mielőbbi bejelentésére vonatkozóan.

Szijjártó szerint Magyarország két nagyon fontos érdeket fog képviselni a kilépésről szóló tárgyalásokon: egyrészt azt, hogy a lehető legszorosabb gazdasági együttműködés maradjon fenn Nagy-Britannia és az Európai Unió között, hiszen a brit vállalatok komoly szerepet töltenek be a magyar gazdaságban, a magyar–brit kereskedelmi forgalom pedig dinamikusan bővül. Másrészt fontos érdekünk, hogy megvédjük a Nagy-Britanniában dolgozó magyar emberek munkavállaláshoz fűződő jogait és érdekeit.