Ekkora bajban régen volt a Balaton

Fotó: MTI / Varga György

-

Hamarosan indul a főszezon a Balatonnál, mégis hirdetésekben keresnek még mindig felszolgálókat, szakácsokat, szobaasszonyokat és mosogatókat a szállodákba és az éttermekbe. Aki hadra fogható lenne, már Ausztriában vállalt munkát, a magyarországi fizetés többszöröséért. Maradtak a diákok és a román vendégmunkások, velük viszont alaposan meggyűlik a tulajdonosok baja.


Azt a bablevest kóstolja meg, amit egy harmadikos gimnazista főz!

– fakadt ki egy Balaton-parti vendéglátós, amikor arról kérdeztem, hová tűntek a szakképzett emberek a tóparti vendéglőkből és szállodákból. Hiába indult be a főszezon a Balatonnál, még mindig sok a betöltetlen állás, felszolgálókat, pultosokat, mosogatókat, szakácsokat egyaránt keresnek. Sándor főszakácsi állást hirdetett meg, de nem akadt jelentkező, maradtak a diákok. „A kollégáim és én gyorstalpalón tanítjuk őket, pincérkedni is például” – mesélte. A változást a vendégek is érzik, egyikük azt mondta Sándornak, legközelebb tanítsa meg a fiataloknak azt is, hogyan szóljanak a vendégekhez.


Elégedetlen az egyik ismert balatonfüredi kávéház, a Karolina tulajdonosa is. Schindele Viktor a VS.hu-nak azt mondta, nincs más választása, „megtűri” a fiatalokat, akik szerinte nem eléggé motiváltak, csak a szórakozás miatt vállalnak munkát a Balatonnál. Ő is több állást hirdetett meg, de egyikre sem akadt szakképzett jelentkező. „Harmincan felhívtak, tízen jelentkeztek, ketten eljöttek, végül egy maradt” – mondta Schindele. Már tavaly is nehezen talált alkalmazottakat, de a probléma idén csúcsosodott ki. Míg ősztől tavaszig elég harminc ember a kávéház körüli munkákra, nyáron ennek a duplája kell(ene).


Ausztriával nehéz versenyezni

Csakhogy, aki szakképzett pincér vagy szakács, az inkább elmegy Ausztriába dolgozni. A Sonline.hu számolt be arról, hogy Somogy megyében sms-ben köszönt el a konyhai személyzet egy étterem-tulajdonostól. Előző este még bepácoltak 50 kiló húst, majd rövid üzenetet hagytak az étteremben, a papírfecnire azt írták,


Ausztriába mentünk.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke szerint Ausztriával nem lehet felvenni a versenyt. A szomszéd országban havonta átlagosan 1500 eurót lehet keresni a vendéglátásban, míg Magyarországon borravalóval együtt nagyjából ennek a felét. A KSH adatai szerint is ebben a szektorban keresnek a legrosszabbul, a bruttó havi átlagkeresetek 153 ezer forint körül mozognak. Ezzel szemben az osztrák családi szállodákban az ígéretek szerint akár másfél millió forintot is meg lehet keresni egy szezonban, de sokan vállalnak 6-8 hónapos munkákat óceánjáró hajókon is.

A valós jövedelemről persze nehéz képet kapni, mert sokakat minimálbérre jelentenek be a hazai vendéglátásban. Egy pincér, aki kilenc éve van a szakmában például azt mondta lapunknak, forgalomtól függően havonta átlagosan 50-100 ezer forinttal többet visz haza egy osztrák vendéglátóhelyről, mint egy balatoni étteremből.

Hoffmann szerint az is nehezíti a vendéglátósok helyzetét, hogy ma már nem divat szakmát tanulni. Mindenki diplomát akar szerezni, így nehéz megfelelő képzettségű munkaerőt találni. Korábban is volt erre példa, de nem volt akkora a gond, mint most, hogy középiskolákban és Romániában kelljen alkalmazottakat toborozni a Balatonra. Úgy látja, ahhoz képest, hogy a főszezonban a munkavállalók akár 12-14 órát is dolgoznak, nem egyszer több műszakban, nincsenek megfizetve a havi 100-150 ezer forintos bruttó bérezéssel. Szerinte minimum meg kellene duplázni a fizetésüket, de erre nem sok esély van, tekintettel a szállodák mostani jövedelmezőségi szintjére.Nem értik a helyiek, miért nem találkozik a kereslet és a kínálat

Nemcsak a szakképzett munkaerő hiányzik a Balaton partjáról. Van, aki arra panaszkodik, hogy nettó 100 ezer forintért sem kap takarítónőt, míg mások mosogatót vagy szobaasszonyt keresnek. Az egyik siófoki négycsillagos szálloda vezetője megkeresésünkre arról számolt be, hogy bár „szobaasszonynak két erős kéz is elég”, mégis nehezen talál. Ha mégis, akkor egy nap múlva felmond, mert nem tetszik neki, hogy ellenőrzik a munkáját. „Mosogatni is jönnének a parttól távolabb, húsz kilométerre lévő falvakból az asszonyok, de nem tudom megígérni nekik, hogy este hétkor bezárunk és hazamehetnek, 11-kor meg már nincs busz, amire felülhetnének” – mondta.

Pedig Somogy megyében az országos átlagnál is rosszabbak a munkanélküliségi mutatók: 2014 novemberében nagyjából 20 ezer embert regisztráltak munkanélküliként, ez 5,7 százalékkal több az előző havinál, és 0,6 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál – derül ki a KSH gyors tájékoztatójából. Összehasonlításképpen: a dél-dunántúli régió másik két megyéjében, Baranya és Tolna megyében csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma ebben az időszakban.


Vitorlagyártónak lenni a világ egyik legmenőbb szakmája, és még csak az sem elvárás, hogy a kisujjukban legyen az egész. Szerintetek tolonganak a jelentkezők?

A Facebookon panaszkodott egy balatonfűzfői vitorlagyártó műhely tulajdonosa. Megkerestük Csepregi Pankát, aki szerint ma Magyarországon nagyjából tíz ember ért ehhez, ezért kellene újabbakat betanítani. Tavaly is kerestek embert vitorlagyártáshoz, de jobbára 18 éves fiatalok jelentkeztek 2000 eurós fizetési igénnyel.Rengeteg a munkanélküli Fűzfőn, bezárt a gyár, de meg se mozdulnak az itteniek, nem mennek a pénz után” – mesélte.


Nettó 120-180 ezer forint között tudnának fizetni, adnának ebédet, és ha valaki szeretne még dolgozni, kaphatna a hajók körüli munkát, miközben kitanulna egy szakmát. „Nem egy 300-400 ezres multis középvezetői fizu, de vidéken állandóra egy huszonévesnek nem olyan rossz szerintem” – így Csepregi Panka.


Áremelés nélkül nem lesz magasabb fizetés

Semsei Sándor, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület elnöke úgy látja, amíg nem tudnak a jelenleginél magasabb fizetést adni az embereknek, addig nem lesz, aki dolgozzon a Balatonnál. Ehhez viszont az kell, hogy színvonalasabbak legyenek a szolgáltatások és drágábbak a szállodai szobák. Semsei Münchent említette példaként, ahol egy négycsillagos szállodában 120 eurót is elkérnek egy éjszakára egy szobáért, míg a Balatonnál ennek átlagosan csak a negyedét. De akár Prágához vagy Berlinhez is közelíthetnének a balatoni árak az elnök szerint, aki úgy számol, hogy nagyjából tíz év alatt lehetne ezt megvalósítani.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviselete Szövetsége nem vár tíz évig, még ebben az évben akciótervet dolgoznak ki, hogy hazai pályán tartsák a szakembereket. A szövetség ügyvezető igazgatója, Antalffy Gábor a Napi Gazdaságnak azt mondta, aki jelentkezik a programjukra, annak a nyári szezonra Magyarországon keresnek munkát, télen pedig Ausztriában segítenének elhelyezkedni. Emellett továbbképzéseket is tartanak majd, hogy ezzel is segítsék a vendéglátósok magyarországi munkavállalását.