Ejtőernyőző hódokról került elő egy elveszettnek hitt felvétel

-

A 40-es évek Amerikájában Idahónál elszaporodtak a hódok, mire a helyi vadőrök kitalálták, hogy átröptetik őket más helyszínekre és ejtőernyővel ledobják őket. Az állatok túlélték a bevetést. A No Return nevű vadon területére zuhantak le.


Több mint ötven évvel ezelőtti filmfelvételt találtak Idaho állam egy településektől távol eső vidéken, melyen hódok és más kis rágcsálók ejtőernyővel zuhannak a mélybe.

A különös vadgazdálkodási eljárás oka az volt, hogy az 1940-es években a környéken nagyon elszaporodtak a hódok, és a hivatal néhány munkatársa új módszerrel akarta kezelni a problémát: elfogták a rágcsálókat, speciális utazódobozokba ültették őket, ezekre ejtőernyőt erősítettek, majd a beszédes nevű No Return (nincs visszaút) vadonban, a Frank Church-folyó fölött kidobták őket egy repülőgépből.


A Boise State Public Radio szerint a hírhedt hódrepítős felvétel 1950 körül készült, de hosszú időn át senki sem tudta, hol van. Nemrég azonban Sharon Clark hal- és vadtörténész rábukkant. Kiderült, hogy hibásan címkézték fel és eddig rossz helyet tárolták a felvételt.

Most digitalizálták, az idahói Történelmi Társaság és a vad- és halgazdálkodási hivatal feltöltötte a Youtube-ra. A felvételen látszik, hogy valószínűleg az összes állat sértetlenül élte túl az ejtőernyőzést.