Ejtette a parlament a Simon-ügyet

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Nem tárgyalják az előző ciklus mentelmi bizottságának jelentését, kapásból spóroltak Simon Gábornak 36 milliót.


Az előző országgyűlés mentelmi bizottsága egészen március végéig próbálta kideríteni, honnan van Simon pénze. A bécsi bankszámlán lévő 240 millió forintnyi devizát felejtette el beírni a vagyonnyilatkozatába. Azt mondta, el tud vele számolni, nem pártpénz, vagyonkezelésre kapta.

A bizottság jelentése március 31-re elkészült, azt el is fogadta a testület. A dokumentumról a bizottság KDNP-s elnöke, Rubovszky György akkor nem sokat árult el. Annyi derült ki, több jogcímen is vissza lehet követelni Simontól öt évre felvett juttatását. (Az alapszabályozás úgy szól, ha a képviselő lemond mandátumáról, nem történik semmi, ha viszont megfosztják attól, vissza kell fizetnie 5 évnyi pénzét. Simon az utolsó percben lépett, ezzel 36 milliót tarthatott meg, ezt csak a szóban forgó jelentés plenáris elfogadása csinálhatta volna vissza.) A bizottság megállapította, hogy a pénz legális forrásból nem származhatott, ennek nyomát Simon Gábor hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatában sem találták. A jelentés szerint a bizottság nem tudta bizonyítani, hogy Simon eltitkolt pénze összefüggésben volt-e képviselői illetve MSZP elnökhelyettesi tisztségével, de a gyanú fennáll, mivel a szocialisták nem működtek együtt a bizottsággal. 

A jelentést kétharmaddal az új Országgyűlésnek kellett volna elfogadnia. Technikailag ennek semmi akadálya: a Fidesz-KDNP-nek újból kétharmada van, még ellenzéki voksokért sem kellett volna könyörögni. A jelentés viszont nem kerül a ház elé.

A VS.hu a jelenlegi mentelmi bizottsági elnöktől, Vejkey Imre (KDNP) megtudta, a jelentést nem iktatták át az új Országgyűlés tárgysorozatára, így azt nem is tárgyalják. Válaszában a bizottság elnöke az Egyes házszabályi rendelkezésekről szóló országgyűlési határozat egyik paragrafusára hivatkozott, amely szerint az az előterjesztés marad tárgysorozatban, amely olyan előterjesztőtől érkezett, akinek jogállása a képviselők választásától független. Az érvelés Rubovszky György korábbi nyilatkozatai ismeretében különös. Az előző bizottság elnöke ugyanis végig arról beszélt, ők leadták a jelentést, az új Országgyűlés dönti el, mi legyen vele. (A hivatkozott szabályozás már februártól érvényes.) Pár napja is beszéltünk Rubovszky Györggyel, aki nem tudta, mi lesz jelentésük sorsa. A házelnökhöz irányított minket, ahonnan viszont a mentelmi bizottsághoz passzoltak, így derült ki, hogy a parlamentben a Simon-ügy már nem ügy. Simon Gábor egy hete hagyhatta el a börtönt, a volt politikus házi őrizetbe került. Felbujtóként közokirat-hamisítással gyanúsítják, állítólagos Bissau-guineiai útlevele miatt. Ügyvédje tagadja, hogy volna ilyen útlevele. Az üggyel kapcsolatba hozott Welsz Tamás eddig tisztázatlan körülmények között halt meg egy rendőrautóban. Az biztos, hogy öngyilkos lett, azt nem tudják még, hogyan.