Éjszakai műszakra váltottak az illegális fóti lerakóban

Forrás: VS.hu

-

Nappal helyett már éjszaka folytatják az illegális hulladéklerakónak használt fóti szántóföld feltöltését építési törmelékkel. A héten polgárőrök, rendőrök akadályozták meg, hogy leborítsák rakományaikat.


Egy hónappal ezelőtt számoltunk be az egy éve tartó illegális fóti hulladéklerakásról, amelynek során több tízezer köbméter bontási törmelékkel kevert földet, kavicsot, zagyot dolgoztak be a szántóként nyilvántartott erdős, cserjés területre. Ez a volt motocrosspályaként ismert homokos, dűnés terület, amely a feltöltés miatt egyre magasabb.

A Fót külterületére eső 09-es tábla magánszemélyek, az önkormányzat, illetve a néhai termelőszövetkezet birtokában van, külön helyrajzi számon. Az egyik parcella a polgármester, Bartos Sándor tulajdona, aki a VS.huval azt közölte, 200-300 méterre esik a földje a lerakónak használt területtől.


Útépítés, focipálya, rekultiváció

A sittet változatlan intenzitással hordják teherautók az egyik tulajdonos, Cs. József területére. Egy földmunkagép egyengeti, túrja a leöntött anyagot. A gépkezelő azt mondta, rekultivációt végez. Egy a közelben dolgozó biztonsági őrnek azt mondták a sofőrök, futballpályát építenek, ahhoz szállítják az alapot. Ehhez képest, amikor még nappal is jártak a teherautók, útépítés felirat volt olvasható az ablakukban. Fóton egyébként van hagyománya a törmelékre épített futballpályának, a jelenlegi gyakorlópályát a 2000-es évek elején az angyalföldi kenyérgyár és akkumulátorgyár bontási törmelékéből alapozták meg.


A városban azt beszélik, a környékbeli építkezésekről bárhonnan szívesen látja az építési, bontási hulladékot a szántóföld gazdája. Sőt, terjed a toborzás híre a Fót vonzáskörzetében fuvarozók között: itt érdemes jó áron megszabadulni a törmelékes földtől.


Rekultiváció


Történt változás is az elmúlt hetekben: nappal helyett átálltak az éjszakai ürítésekre. A sötétség azonban nem nyújt maradéktalan diszkréciót a kíváncsi és a környezet szennyezése miatt aggódó fótiak elől. A héten állampolgárok értesítették a helyi polgárőrséget, akik tetten érték a fuvarosokat.


Iszapot és sódert

A rendőrséget is bevonták az akcióba. Információink szerint se hulladéklerakási engedéllyel, se érvényes fuvarlevéllel nem rendelkeztek a résztvevők: a sittet befogadó terület tulajdonosa és a fuvarozók. Aczél Sándor, a polgárőrség vezetője megerősítette értesülésünket. Azt mondta, nem tudtak engedélyt felmutatni a fuvarosok, ezért állták útjukat járőrautójukkal, majd kihívták a rendőrséget. A teherautók egy budapesti közműfektetés helyszínéről hozták a rakományukat.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk: a dunakeszi rendőrkapitányság munkatársai intézkedtek. „A polgárőrök jelzése alapján vontak intézkedés alá két tehergépjárművet és azok vezetőit 2016. szeptember 21-én az éjszakai órákban, akik Fót külterületén akarták lerakni a teherautón lévő iszapot és sódert. Az intézkedés során


hatósági engedélyt erre vonatkozóan nem tudtak felmutatni, így a szállítmány lerakodására nem került sor.

Tízmilliós érték

Aczél Sándor úgy tudja, a terület tulajdonosának nincs jogosultsága a volt homokbányaként is használt területet feltölteni, ehhez az illetékes bányakapitányság engedélyére lenne szükség. Ráadásul jelenleg ellenőrzés nélküli összetételű anyaggal tölti a területet. A polgárőrök vezetője szerint több tízmillió forint értékben követhettek el környezetszennyezést – ezt azonban a rendőrségnek kell tisztáznia.Bartos Sándor fóti polgármester nem kívánt nyilatkozni megkeresésünkre, azt kifogásolva, hogy közeli telekszomszédjának neveztük az illegális lerakó gazdáját. Bartos a polgárőri akcióról annyit mondott, szerinte nem találtak semmi különöset, ne őt kérdezzük.


Nem tartja vissza

Az önkormányzat a feltöltést már jelezte a dunakeszi földhivatalnak és a zöldhatóság szerepét vivő kormányhivatalnak. A több százezer forintos bírság azonban nem tartja vissza a tulajdonost.

Az illegális hulladéklerakással komoly összeget takaríthat meg a fuvarozó, és szép summát hoz a terület gazdájának is. Egy legális hulladéklerakóban szennyezettségtől függően bruttó 4 ezertől 10 ezer forintig vesznek át egy köbméter sittet. Számításunk szerint itt a 100 millió forintot is meghaladhatja az a díj, amelyet ennyi kevert építési hulladék lerakásáért ki kellett volna fizetni.

Fót ideális célállomása a fővárosi építkezésekről kiinduló illegális hulladéklerakásnak. Közel van, alacsony a fuvardíj, ráadásul a várost jó sok gizes-gazos, a lakott területtől távol eső rész övezi, főképpen a néhai, ma már nem művelt mezőgazdasági, illetve bányaterületek.