Éjszakai műszak után vezetni olyan, mint ittasan

Fotó: Flickr CC-BY-ND / Darren Flinders

-

Ezért óvatosan kell a volán mögé ülni. Amerikai szakemberek szerint ugyanis azok, akik éjszakai műszak után ülnek a volán mögé, nagyobb valószínűséggel szenvednek autóbalesetet.


Éjszakai műszakban dolgozóknak egy elkerített pályán kellett vezetniük kétszer két órát. Első körben a 16 résztvevő átlagosan 7,6 órát aludt a tesztet megelőző éjszaka és nem dolgozott, míg a második körben az éjszakai műszakjukat követően ültek a volán mögé. Amikor a résztvevők közvetlenül munka után szálltak autóba, hatan közülük egy vagy több balesetközeli élményt is átéltek, és hetüknél biztonsági okokból le kellett állítani a tesztet. Amikor azonban aludtak a vezetés előtti éjszaka, semmi ilyesmit nem tapasztaltak.


Az amerikai tudományos akadémia lapjában közölt tanulmány szerint a kialvatlansággal összefüggő gyengébb vezetési képesség a teszt első 15 percében nyilvánvalóvá vált.

„Még a veteránnak számító éjszakai műszakosok esetében is kockázatos volt, amikor álmosan vezettek, viselkedésük az emelkedett véralkoholszintű sofőrökéhez hasonlított” - húzta alá közleményében a tanulmány vezető szerzője, Michael Lee, a bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársa. A szakember szerint minél többet vezetnek ilyen állapotban, annál nagyobb az esetükben a baleset kockázata.