Éjszaka 110 éves melegrekord dőlt meg

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Ugyanakkor 1985 óta nem volt ilyen hideg a január. Magyarországon az ősz eleje és január vége között 145-en fagytak meg.


Több mint 110 éves melegrekord dőlt meg szombatra virradó éjszaka, csaknem 10 Celsius-fokot mértek Kaposváron - tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Még sosem volt ilyen enyhe az éjszaka február 4-én. Az eddigi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord ezen a napon 8 fok volt, amelyet 1904-ben Sopronban mértek. Most ennél másfél fokkal melegebbet mértek: Kaposváron a leghidegebb órában is plusz 9,5 fokot jelentettek.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki elemzésében még arról írtak: 1985 óta nem volt ilyen hideg a január Magyarországon, sok helyen több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg, az 1901-től tekintett rangsorban pedig a tizedik leghidegebb volt a 2017-es január havi országos átlaghőmérséklet.

Magyarországon ősz eleje és január vége között 145-en fagytak meg, köztük egy 11 éves gyermek – jelentette a Magyar Szociális Fórum (MSZF).

Az áldozatok túlnyomó többsége fűtetlen otthonában hűlt ki, illetve kórházba szállítása közben, vagy odaérkezése után hunyt el, mert már nem tudtak rajta segíteni. Eddig a múlt télinél kevesebben fagytak meg a szabad ég alatt - írja a Privátbankár.