Éjjellátó kamera felvételeivel támadja Szlovénia Horvátországot

-

A szlovén kormány helikopterről, éjjellátó kamerával készített felvételeket hozott nyilvánosságra, hogy bizonyítsa: Horvátország szervezetten szállítja a menekülőket a határhoz, ráadásul kiteszi őket annak, hogy megfagyjanak a jéghideg határfolyó vizében.


Bostjan Šefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára azt közölte, hogy a felvételek azt mutatják hogy a horvátok rendőri kísérettel viszik a vonatokkal a menekülteket azokra a helyekre, ahol nincs jelen a szlovén rendőrség.

Az államtitkár szerint a horvátok megfelelő ruha és cipő nélkül eresztik útjukra a menekülőket, és nem fordítanak gondot arra, hogy ne kelhessenek át a két országot elválasztó Sutla folyónHorvátország felajánlotta segítségét, konkrétan, hogy vonattal szállítja a menekülteket Šentiljbe, amit a szlovén kormány nem fogadott el, közölte válaszul a horvát belügyminisztérium. Szerintük annak, hogy a migránsok maguk keresik a módját a Szlovéniába való bejutásnak, az az oka, hogy Szlovénia túlságosan lassan engedi át őket a határon. Mivel az átkelés nem biztonságos, Horvátország egyelőre felfüggesztette a vonatok indítását, közölték.