Éjjel landolt a napelemes repülőgép

-

New Yorkból az Atlanti-óceán átszelésére indul.


Leszállt New Yorkban, egyesült államokbeli útja utolsó állomásán a Solar Impulse 2. A repülő az Atlanti-óceán felett folytatja világ körüli útját - kizárólag napenergia felhasználásával.

A kísérleti repülőgép a pennsylvaniai Leigh Valle nemzetközi repülőtérről indult útnak pénteken éjfél előtt egy órával, és ötórás éjszakai út után - elrepülve a kivilágított Szabadság-szobor felett - a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren landolt szombaton, hajnali négy órakor. Ez a világ körüli utazás 13. állomása. Egy autó sebességével repülő gép ezután átszeli az Atlanti-óceánt, hogy Európába vagy Afrikába érjen.

A Föld körüli út 2015-ben kezdődött Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a napelemes repülő leszállt többek között Ománban, Mianmarban, Kínában és Japánban. A 2,3 tonnás, együléses repülőgépet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747, és a nap közben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni. A projekt 2002-ben indult, hogy a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére felhívja a világ figyelmét.