Éjjel elfagytak a Soproni borvidék szőlőültetvényei

Forrás: SmartVineyard

-

Az alacsonyabban fekvő területeken idén nem szüretelnek.


A Soproni borvidéken mintegy hetven-nyolcvan százalékban elfagytak a szőlőültetvények az elmúlt éjszakai hidegben – tájékoztatta a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke pénteken az MTI-t.

Taschner István ismertette: az 1850 hektáron elterülő borvidéken péntek délelőtt végzett kárfelmérés szerint az alacsonyabban fekvő területeken, Harkán, Fertőszentmiklóson és Fertőszéplakon minden hajtás megfagyott, ott az idén nem szüretelnek. A magasabban fekvő területek is károsodtak, de kisebb mértékben: Balf és Fertőrákos között 25 százalékos a kár.

Hozzátette: a Sopronhoz tartozó Jánostelepen hajnalban mínusz hat fokot mértek, és Fertőszentmiklósnál is tartósan mínusz két fok alatt volt a hőmérséklet az elmúlt éjszaka.

A gazdáknak most elölről kell kezdeniük a hajtások metszését, hogy azok a következő évi szüretre már termést hozzanak – fűzte hozzá az elnök.

A borvidéken mintegy 75 százalékban kék szőlőt termesztenek, ennek is mintegy 70 százaléka a vidékre jellemző kékfrankos. Jelentősek még a zweigelt-, cabernet sauvignon-, merlot- és pinot noir-ültetvények. A fehérborfajták közül a zöld veltelini, a chardonnay, a tramini, a zenit, a sauvignon blanc és a korai piros veltelini elterjedt.