Éjféltől zárva a horvát–magyar zöldhatár

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-


Péntek éjféltől Magyarország nem engedi átlépni a horvát–magyar zöldhatárt. A döntés a Nemzetbiztonsági Kabinet ülésén született. A zöldhatár lezárásának részleteiről Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatott. Elmondta, hogy ez csak a második legjobb döntés, de a legjobbat, a török–gorög határ lezárását az Európai Tanács tegnapi, brüsszeli ülésén nem sikerült meghozni. A horvát–magyar határon gyakorlatilag ugyanaz a szisztéma működik majd, mint a szerb–magyar határon. Szijjártó hangsúlyozta, hogy csak a zöldhatáron és a kerítésen lesz tilos átkelni, a határállomások – ahol azonban csak érvényes úti okmányokkal rendelkezőket engednek át – nyitva lesznek. A menekültügyi kérelmek beadására két tranzitzónában, Beremend és Letenye térségében lesz lehetőség.

Szijjártó Péter azt mondta, a magyar-horvát zöldhatár lezárásától hasonló eredményt várnak, mint a szerb határszakaszon már bevezetett ugyanilyen intézkedéstől. Közlése szerint a zöldhatár zárásáról tájékoztatták a budapesti horvát nagykövetet - aki csalódottságának adott hangot -, valamint a térségbeli külügyminisztereket és Németország külügyminisztériumát is.

A külügyminiszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában arról is beszélt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetbiztonsági kabinet ülésén világossá tette: a rendőrség fel van készülve arra, "ha a horvát határon támadás érné Magyarországot, megvédje a magyar embereket".

Az M1-en elhangzott, hogy Zákánynál a síneket – amelyek megszakítják a kerítést – a már Röszkénél bevált szögesdrótos Mad Max-vagonnal zárják le.


A határzárról szóló mostani döntés nem meglepő annak fényében, hogy Orbán Viktor kormányfő már Brüsszelben kijelentette, nem maradéktalanul elégedett a csúcson született döntésekkel, mert azok egyelőre – a török–görög határ lezárása nélkül – nem tudnak gátat vetni a menekülthullámnak. Elmondta azt is, hogy Magyarország teljesen felkészült arra, hogy a schengeni megállapodásnak megfelelően csak ellenőrzötten, szigorú előírások szerint lehessen belépni az országba a magyar–horvát határszakaszon.