Éjféli döntőkre készülhetnek az úszók Rióban

Fotó: MTI/AP / Cafrir Abajov

-

Az amerikai tévés lobbi kedvéért még éjfélkor is kezdődhetnek majd úszódöntők az olimpián – az előfutamok pedig kora délután, ebédidőben lesznek.


Az Egyesült Államok sajtójának nyomására a riói olimpia úszódöntői helyi idő szerint este tízkor kezdődnek majd, így az utolsó számok éjfél körül startolhatnak – írja az Index.

Az úszók nagyjából délután négy és este nyolc között képesek a legjobb teljesítményre, így az éjfél körüli döntőkre külön készülni kell majd fizikálisan és mentálisan is.

Ráadás, hogy Rióban az elődöntők sem éppen a legjobb időpontban lesznek majd: délután egy és három közt, azaz ebéd-, illetve pihenőidőben. A sportolók teljesítménye nyilvánvalóan nem egyforma bármely napszakban, ugyanakkor a tenisz esetén a Grand Slam-tornákon megszoktuk, hogy sokszor még jóval éjfél után is játszanak a felek.

Bár a tervezetet több nemzeti szövetség részéről felháborodás fogadta, egyelőre úgy tűnik, nem változtatnak rajta a szervezők. A kulcsszereplő egyébként az NBC tévétársaság lehet, amely 7,2 milliárd dollárért vette meg az olimpia közvetítési jogokat 2032-ig, így értelemszerűen szeretné a saját szempontjából minél jobb időre tenni a fontos olimpiai eseményeket.

Amerikai idő szerint este hatkor, illetve kilenckor kezdődnek majd a riói úszódöntők, attól függően, hogy a keleti vagy nyugati partról beszélünk.