Éhségsztrájkra készülnek a pécsi buszsofőrök

Fotó: Getty Images/iStockphoto / kzenon

-

320 sofőr beszüntetné a munkát, ha nem kapnak fizetésemelést, közülük 180-an még az evéssel is felhagynának, ha kell.


Zajlanak a bértárgyalások Pécsett a buszsofőrök és a Tüke Busz vezetői között a 2016-os béremelésről. Hofekker Ferenc, a busztársaság mellett dolgozó Független Demokratikus Szakszervezet elnöke a bama.hu-nak azt mondta, hogy az első ajánlat, amelyet a sofőrök kaptak, az volt, hogy „érjék be nulla forinttal”.

Másodjára a cég ajánlata két százalék volt üzemanyag-térítésben fizetve, ezt azonban nem fogadják el, Hofekker szerint tisztességes bérrendezést szeretnének.

A Tüke Busznál mintegy háromszázötven sofőr dolgozik. Közülük mintegy háromszázhúszan aláírták azt, hogy hajlandók sztrájkolni, több mint száznyolcvanan pedig azt is, hogy éhségsztrájkra is készek. Utóbbival kapcsolatban Hofekker nyomatékosan leszögezte, hogy ezt csakis úgy teszik, hogy nem fogják veszélyeztetni az utasok életét – írja a bama.hu.

A buszvállalat azt írt a lap megkeresésére, hogy ők továbbra is nyitottak, és készen állnak a korábban megkezdett bértárgyalások folytatására, de csak olyan béremelést tudnak biztosítani a buszsofőröknek, amelynek forrásigénye nem csökkenti a szolgáltatások minőségét, és nem válik az utasok kárára.