Éhségsztrájkolnak a menekültek a szerb–magyar határon

Fotó: MTI / Molnár Edvárd

-

A horgosi tranzitzóna közelében migránsok azt követelik, hogy engedjék be őket Magyarországra. A menekültek vasárnap este értek a határra Belgrádból, de az ideiglenes táborba sem hajlandók bemenni, és folytatják az éhségsztrájkot.


Belgrádból menekültek egy csoportja, mintegy háromszáz személy, pénteken indult meg a szerb-magyar határra. Gyalog tették meg a 180 kilométeres távot, de időközben a hőség és a kimerültség miatt többen vonatra szálltak. A hatóságok három autóbuszt is felkínáltak annak a 130 személynek, akik végig kitartottak a gyaloglás mellett, de ők ezt nem fogadták el.

Egy részük korábban is megpróbált Magyarországra átjutni. Már a belgrádi tüntetésen is azt követelték, hogy Magyarország nyissa ki a kapuit előttük. Ugyanakkor felmerült, hogy manipulálták őket.

A horgosi ideiglenes táborban jelenleg mintegy 560 migráns tartózkodik, de a gyaloglók még e táborba sem hajlandóak bemenni, noha ott sátrakat állítottak fel nekik és élelmet is hoztak. A vízen kívül semmit sem fogadnak el.

A rendőrség biztosítja a békés tüntetést, a menekültek ígéretet tettek, hogy betartják a törvényeket.

Bakondi Györgyöt belbiztonsági főtanácsadó hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a határra érkezett 130 férfi közül még senki sem adott be menekültkérelmet. Ehhez köze lehet annak is, hogy a határátkelőhelyen a migránsok által felállított rend szerint tartanak sorrendet.. Az egyedülálló férfiak csak a családok, idősek, betegek után következnek, és a vasárnap érkezett 130 ember mind egyedülálló férfi.

A várakozási idő már most is igen hosszú, a családoknak körülbelül három és fél hónapot kell várniuk, hogy bemehessenek a tranzitzónába, hogy menekültkérelmet nyújtsanak be. Az egyedülálló férfiaknak pedig még ennél is többet, mintegy egy évet.