Éhezésre panaszkodtak a Magyarországon tanuló ghánaiak

Fotó: MTI / Czimbal Gyula

-

Havi 40 000 forint ösztöndíjat kapnak, és szükség esetén lakhatási támogatást is.


A körülményekre panaszkodnak azok a ghánai egyetemisták, akik Balog Zoltán tavalyi látogatásának eredményeképp 2016 óta ösztöndíjjal tanulnak Magyarországon – írja a Zoom. Az accrai oktatási hivatalnak írt levelüket azonban – melyben azt állítják, hogy ételre és gyógyszerre sincs pénzük – többen vitatják.

Az egyetemisták a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal érkeztek Magyarországra. A támogatás több tucat ország diákja számára érhető el, a külföldi egyetemisták ingyen tanulhatnak alap- és mesterképzésen, e mellé havi 40 460 forint ösztöndíjat, kollégiumi férőhelyet (ha ez nincs, akkor havi 40 ezer forint lakhatási támogatást) és ingyenes egészségbiztosítást kapnak. Az ösztöndíj mellé a vízum is ingyenesen jár.

A negyven diák egy ghánai lapnak írt levelében azt állítja: ez az összeg még arra sem elég, hogy naponta háromszor egyenek. Ezért arra kérték a ghánai oktatási minisztériumot, hogy egészítse ki ösztöndíjukat. „Nehezen tudjuk magunknak megengedni a napi háromszori étkezést, más kiadásokról nem is beszélve, mint például a tömegközlekedés, a könyvek és a ruhák. Egy főétkezés átlagban 1500 forintba kerül, a normális téli ruházat 20 és 30 ezer forint közötti kiadást jelent, egy cipő 20-35 ezer forint, egy póló pedig 4000” – írják levelükben.

A diákok szerint az ingyenes egészségbiztosítással sem mennek sokra, mert az csak az orvosi konzultációs költségeket fedezi, a gyógyszereket viszont már nem. Mivel kollégiumi helyet nem kaptak, a támogatásuk nagy részéből albérletet fizetnek. Bár a Stipendium Hungaricum ösztöndíj már 2013 óta létezik, eddig senki nem panaszkodott. Ghánai diákok tavaly érkeztek először Magyarországra az együttműködés keretében. A két ország közötti megállapodást Balog Zoltán, az Emmi minisztere tavalyi ghánai látogatása alatt jelentette be.

Az accrai magyar nagykövetség ügyvivője, Szkárosi Niké szerint az ilyen sajtóhírek nemcsak a két ország kapcsolatának, de az ösztöndíjnak is árthatnak, mivel a Stipendium éppen azért született, hogy az országok közötti kapcsolatot javítsa. A diplomata szerint a 40 160 forintot a magyar adófizetők állják, és az állam az alapszintű megélhetést segíti vele. A diplomata szerint „ez nagyon sok pénz, a magyar szülők kevesebbet adnak iskoláskorú gyermekeiknek”.

Az ösztöndíj lehetőséget ad a munkavállalásra is, így a diákok előtt már nyári érkezésük óta nyitva állt a lehetőség, hogy dolgozzanak.

A Ghánai-Magyar Baráti Társaság vezetőjével Lawrence Tetteh hálátlannak nevezte a panaszkodó egyetemistákat. Szerinte „néhányan közülük elfelejtették, mennyire szerettek volna Magyarországon tanulni”.


4000 hallgató

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjat 2013-ban hirdette meg a kormány. Célja, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesedését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. A hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdi meg tanulmányait. Az ösztöndíj 51 országban elérhető és a 2017/2018-as tanévben körülbelül 4000 ösztöndíjassal számol.