Egzotikusabb utakat választanak a turisták az európai erőszak miatt

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Még a foci Eb miatt sem nőtt az európai idegenforgalom.


A nizzai és a müncheni támadások, a Brexit, valamint a gyenge gazdasági növekedés is hozzájárult ahhoz, hogy a nyári szezonban 11 százalékkal csökkent a franciaországi, 23 százalékkal a belgiumi és 31 százalékkal a törökországi repülőjegy-foglalások száma a ForwardKeys szerint. A foci Eb ellenére Európában a nemzetközi járatfoglalások száma 2,1 százalékkal csökkent a tavaly nyári időszakhoz képest.

Az elkölthető jövedelemnek korlátot szab a lanyhuló gazdasági növekedés, a brit turisták számára pedig - akik a németek után a legtöbbet utaznak az unióban - a font euróval szembeni gyengülése miatt egyre drágább külföldre utazni.

A Lufthansa profitfigyelmeztetést adott ki arról, hogy második féléves bevétele 8-9 százalékkal is csökkenhet, mivel az "ismétlődő európai terrortámadások miatt" kevesebb hosszú távú utat foglalnak Európába. A Thomas Cook utazási iroda részvényárfolyama 52 százalékkal zuhant az év eleje óta, a Ryanair diszkont légitársaságé 23 százalékkal volt alacsonyabb.

A ForwardKeys szerint az ázsiai-csendes-óceáni térségbe irányuló foglalások száma 7,8 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, az Európától elpártoló turistákból elsősorban ezek a régiók profitálnak.