Együttműködést vár a V4-től a menekültügyi főbiztosság

-

Szolidaritást sürgetett a háború elől menekülőkkel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely a Visegrádi Négyek vezetőihez intézett felhívást jövő hétfőn esedékes prágai csúcstalálkozójuk előtt.


„A régió vezetőinek biztonságot kell kínálniuk azoknak az embereknek, akik üldöztetés elől menekülnek. Nem maradhatnak kívülállók ebben a kivételes humanitárius helyzetben. A világ azt várja tőlük, hogy vállaljanak részt az életek megmentésében, és segítsenek reményt adni azoknak az embereknek, akik mindenüket elveszítették.”, áll az UNCHR felhívásában.

A V4-ek országai mintegy 25 ezer menekültnek adtak otthont 2015-ben, ami a világszerte élő közel 20 millió menekült népességnek a 0,125 százaléka. Magyarországon 2015-ben 177 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, de ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége napokon belül elhagyta az országot. A másik három V4-tagországban együttesen mintegy 14 ezer menedékkérelem született.

„Gazdag történelmük során ugyanezek az országok többször is biztonságos menedéket nyújtottak menekültek százezreinek, és most megint módjukban állna ezt megtenni” – mondta Montserrat Feixas Vihé, a szervezet közép-európai regionális képviselője.

A rendkívüli csúcson a négy visegrádi ország, valamint Macedónia és Bulgária vezetői a menekültválságról tárgyalnak. Várhatóan szó lesz a schengeni határok megerősítéséről, és feltehetően egy tartalék védővonal kialakításának lehetőségéről is, Bulgária és Macedónia déli határain.