Együtt növelik Izrael és a palesztinok vízkészletét

-

Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja palesztin-izraeli vízgazdálkodási egyezmény megszületését jelentette be jeruzsálemi sajtótájékoztatóján, de a békefolyamat felélesztéséről nem nyilatkozott - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.


Greenblatt többször a térségbe látogatott januári kinevezése óta, de első alkalommal rendezett találkozót a médiával, ahol ismertette tárgyalásainak eredményét.

Arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy közelebb jutottak-e a felek a 2014 tavaszán összeomlott béketárgyalások felújításához, de számos részlet napvilágra került a Holt-tengert a Vörös-tengerrel összekötő, kétszáz kilométer hosszú csővezeték tervéről, valamint a Jordánia vörös-tengeri kikötőjébe, Akabába tervezett vízsótalanítóról.

A Világbank által támogatott két építkezés megnöveli Jordánia, a Palesztin Hatóság és Izrael vízkészletét, és helyreállítja a Holt-tenger csökkenő vízszintjét. A megállapodás keretében Izrael húszmillióról harmincmillió köbméterre emeli a Palesztin Hatóságnak eladott víz mennyiségét.

Cahi Hanegbi izraeli regionális együttműködési miniszter szerint négy-öt év alatt készülhetnek el a mintegy kilencszáz millió dollárba (mintegy kétszázötven milliárd forintba) kerülő beruházások.

Az akabai vízsótalanító évi nyolcvanmillió köbméter édesvizet tud majd előállítani, amelynek egy részét, akár a felét, egy 2015-ben aláírt egyezmény szerint Izrael megvásárolhatja Jordániától.

Izrael a vízből mintegy harminchárom millió köbmétert elad a Palesztin Hatóságnak (PH). A PH vízügyi hatóságának vezetője, Mazen Goniem harminckét millió köbméterre tette ezt a mennyiséget, amiből huszonkét millió köbmétert Ciszjordániának, tízmilliót pedig a Gázai övezetnek juttatnak majd.

Ezen a héten ez már a második izraeli-palesztin megállapodás volt, korábban, hétfőn Izrael átadta egy Ciszjordániában, Dzsenin mellett lévő elektromos alállomás felügyeletét és működtetését a Palesztin Hatóság szakembereinek.