Egyszerre vagyok üldözött és üldöző - interjú Hosszú Katinkával

-

Hosszú Katinka szerint fura lenne azt mondani, hogy nem jó emlékekkel jött haza a kazanyi vizes vébéről, de a programja olyan elképesztően sűrű volt, hogy még mindig nem fogta fel a világcsúcsot, amit ráadásul 400, nem pedig 200 vegyesen várt a vb előtt. Több számtól visszalépett, de a vb-programját egy évig tervezték férj-edzőjével, Shane Tusuppal, míg Egerszegi Krisztina, akinek egy 24 éves rekordját döntötte meg Kazanyban, pont rosszkor hívta.


Hosszú Katinka hét számban indult Kazanyban, nyert is három érmet (arany 200 és 400 vegyesen, bronz 200 háton), de szurkolóban, szakemberben is felmerült, hogy talán könnyebb dolga lenne, ha csak három számra koncentrálna.

Nekünk ez a filozófiánk, ha nem így gondolkodnánk, nem is tartanánk itt. Mindketten maximalisták vagyunk Shane-nel, de valóban, visszaléptem pár számtól, ahol ott lehettünk volna.

Mégis, hogyan működik ez, elvégre tényleg sokan nem értjük, miért kell ennyit vállalni?

A program év közben is alakul, szinte egy egész éves gondolkodás eredménye. Függ attól, melyik számban hogyan fejlődöm, milyen eredményeim vannak. A program összeállításakor figyeljük, melyik szám üti a másikat, melyik nem. Egyértelmű volt, hogy a két vegyes számban indulok majd a kazanyi vébén, és minden mást e köré próbáltunk építeni. A vb előtt van a-, b-, c-, d-, e-terv, mert van, amire ugyan nem szívesen gondol az ember, de mi, Shane-nel szeretjük ezeket is átbeszélni. Mi lett volna, ha az első napon 200 vegyesen kizárnak? Akkor végigúsztam volna a száz hátat. Vagy ott volt a száz gyors: ha lett volna bennem energia, és nem lett volna szükségem egy pihenőnapra, akkor végigúszom azt is, mert ott lettem volna döntőben. De úgy éreztem, jobb, ha visszalépünk, és tartunk egy szünnapot a 200 hát előtt. Általában nagyon rugalmas a programunk, és olyan számokba nevezünk be, ahol ha visszalépünk, nincs másik magyar, aki úszott volna, tehát ilyen szempontból nem vesztünk semmit azzal, hogy beneveztünk.

De Rióban óvatosabban kell majd tervezni, mivel jóval nagyobb a tét, nem?

Majd meglátjuk. Próbáljuk az olimpiát ugyanúgy kezelni, mint minden nagy világversenyt. Igazából nekem ugyanazt kell majd csinálnom, és próbáljuk a programot úgy alakítani, hogy az a legjobban működjön, és a maximumot tudjam nyújtani majd azokban a számokban, amikben indulok majd.


Számoltak eleget a vb-program kialakításakor


Egerszegi rosszkor hívta

Bosszant, hogy nem lett meg a világcsúcs 400 vegyesen, mert a hajrában görcsöt kaptál? Nem afféle figyelmeztetés volt ez, hogy mégis sok az a hét szám?

A vasárnapi úszás, a vb utolsó napján nem a programom, és nem a nyolcnapos terhelés eredménye volt. Most elmondhatom: a női problémáimat is akkor kaptam meg.

Még így is magabiztosan nyertél 400-on, míg előtte 200 vegyesen világcsúcsot úsztál. Milyen érzés, hogy most te vagy üldözött, az, akit a többiek le akarnak győzni?

Valamilyen szinten talán nehezebb megtartani az előnyt. Muszáj megtalálnom a motivációt, hogy fejlődjek. Ezt szó szerint úgy kell elképzelni, mint amikor valakit üldözünk, illetve amikor valaki üldöz. Melyik a jobb? Hát… Vannak előnyei és hátrányai is, ha üldözött vagyok. Például megvan az önbizalmam, mert tudom, hogy voltam már a legjobb a világon, meg tudom csinálni. Ez előny, viszont mindenki azt fogja nézni, hogyan lehet engem megverni.

Kazanyban más jellegű nehézséggel is találkoztál. Egyszer nem működött a beléptető kapu, húsz percig nem akartak beengedni, Shane Tusup és Kiss László szövetségi kapitány némi ordítozás árán vitt be az uszodába. Ez mennyire zavart meg?

Az ilyenek azért nem tudnak nagyon kizökkenteni – neveti el magát. – Persze kicsit frusztráló, mert nekem ilyenkor időrendem van, be kell melegítenem és fel kell készülnöm a versenyszámomra, ami egy kicsit csúszik, amikor 20-25 percig nem tudok bemenni. Szóval picit frusztrált, de amint sikerült elintézni, már nem volt ezzel probléma. Furcsa és vicces volt, hogy pont én voltam, akinek nem működött a belépőkártyája, egy nagy piros iksz villogott a kijelzőn, hogy nem mehetek be, ráadásul ez már a világcsúcs után volt. Az elején vicces volt, de húsz perc után már nem, mert 200 hát előfutamot kellett úsznom.


Nem zavarta meg a hátúszását a beléptető kapus incidens


200 háton aztán, a középfutamban megdöntötted Egerszegi Krisztina 24 éve fennálló országos rekordját. Tudom, hogy üzent neked, de beszéltetek is azóta egymással?

Pont most hívott, amikor a sajtótájékoztatón voltunk, úgyhogy nem beszéltem vele, de sms-ben gratulált, és mondta, hogy szorít nekem.

Rögtön utána új célt tűztél ki magad elé, a 400 vegyes világcsúcsát, ez is az állandó motiválás része, hasonlóan mint az állandó versenyzés?

Igazából a 400 vegyes világcsúcsát én már kitűztem 2009-ben, tehát már nagyon régóta üldözöm, és üldözni is fogom, amíg úgy érzem, hogy van értelme. Élvezem és motivál, hogy van mit üldözni, és van egy olyan cél, amit nagyon-nagyon el szeretnék érni. Azért jó ilyen nagy célokat kitűzni, mert nem az van, hogy sikerül könnyen elérni, aztán már gondolkodunk is a következőn, hanem élvezzük, ahogy közelebb és közelebb próbálunk kerülni ehhez. Ezáltal egyébként nem csak üldözött vagyok, hanem üldöző is.


Jól megy a repülőn alvás

Az úszóvébé után egy napod maradt, amikor elrepültél Kazanyból Moszkvába, és másnap már ott versenyeztél, a világkupa-sorozat nyitó állomásán. Milyennek képzeljünk egy ilyen utazós napot? Hogyan pihentél?

Pihenni nem nagyon lehet. Elindultunk a hotelből hajnali ötkor, reptér, repülő, onnan busz, majd fél négykor értünk a szállodához, kipakoltam, az úszótáskát bepakoltam, elmentem edzésre, Shane elment az edzői megbeszélésre, hazamentünk, vacsoráztunk, és másnap reggel ment a verseny. Ez volt az a nagy hétfői pihenőnap.

Legalább a reptéri váróban aludtál?

A repülőn általában aludni szoktam, az már nagyon megy. De körülbelül ennyi.


Moszkvában a teljes mezőny kimerült volt, Hosszú is


Valóban bármilyen mennyiségben bírod az úszást, vagy ez már neked is sok volt?

Azt a vk-állomást kicsit büntetésnek érezte minden úszó, még levezetni se tudtam a vasárnapi 400 vegyes után. Az egész moszkvai nyitófutamnak olyan volt a hangulata, mintha az összes úszó azt kérdezte volna: 'miért kell ezt nekem leúszni?'

Aztán rögtön jött az újabb vk-helyszín, Chartres, ahol szintén nyertél négy aranyat. Mikor pihentél utoljára, és nem gondolod, hogy most itt a nagy alkalom, mivel öthetes szünet következik a vk-sorozatban?

Utoljára két éve pihentem, az esküvőnk idején. Most lesz a házassági évfordulónk, a hosszú hétvégére elutazunk majd, de ennél több biztosan nem lesz, már ettől is egy kicsit bűntudatom van. Úgy terveztük, hogy edzünk a héten, és ha el is utazunk, én biztosan mozogni fogok, anélkül nem érzem magam jól. Hétfőtől pedig mindenképpen visszakapcsolok rendes üzemmódba.


Máltára indultunk ma reggel, Shane meglepett egy hosszú hétvégével ezen a gyönyörű helyen a második házassági évforduló...

Posted by Katinka Hosszu on 2015. augusztus 20.

Kicsit még soknak is tűnik az öthetes szünet, ismerve, mennyire szeretsz versenyezni.

Igen, soknak tűnik, nem nagyon szokott lenni egyben öt hét, amikor nem versenyzem. Viszont nagyon régen edzettem keményen, mert már jóval a vb elkezdtünk könnyíteni a vébére. Most tehát visszaállunk abba a rendszerbe, amikor keményen edzettünk, és szükségem is van erre, hogy felkészüljünk a következő állomásokra: szeptember végétől Hongkong, Peking, Szingapúr következik a világkupában.

Mennyit számít, hogy az idei vk-sorozat nem rövid pályás, hanem nagymedencés lesz?

Van jó és rossz oldala is. Annyiban sajnálom, hogy a nézőknek talán látványosabbak a rövid pályás versenyek. Az elmúlt három évben fokozatosan egyre népszerűbb, egyre profibb lett a rövid pályás vk, aminek a felépítésében, úgy érzem, kicsit mi is benne voltunk. Másfelől persze ha egész évben nagymedencében készülök majd, az Rio előtt nagy előny, mert nem kell majd külön átállni.


A vk-sorozat első, európai etapjának megnyerése után. Egy hibát talál a képen

Posted by Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott on 2015. augusztus 17.

Shane olykor megkönyörül

Shane Tusup a férjed is, edződ is. Volt valamilyen súrlódás emiatt, mert nyilván nem könnyű összeegyeztetni a kettőt?

Hétköznapi nehézségek mindig vannak, olyan kisebb viták, amiken nagyon gyorsan túl kell lépni, és meg kell találni a közös pontot, máskülönben nem működne a közös munka. De szerencsére sosem volt nagyobb összetűzésünk, ami akadályozta volna a munkát.

Volt-e olyan pillanat, amikor „megkönyörült” rajtad egy edzésen, mert azt látta, hogy besokalltál?

Sokszor van ilyen. Ilyenkor próbáljuk átbeszélni, hogy valóban ez volt a jó döntés, vagy csak megsajnált férjként. Mert a kitűzött célokat el szeretnénk érni, és ennek a legnehezebb része, hogy nagyon őszintének kell lennünk egymással, de magunkkal szemben is. Tudnunk kell, hogy azért hagytam abba az edzést, mert valóban fáradt voltam, vagy csak mert az volt a kényelmesebb?

Hallottad már, hogy Kazanyban, a szenior vébén úszott Bánki Horváth Béla, akit elneveztek a „95 éves Hosszú Katinkának”, mert annyi aranyat nyert?

Csak most hallom – mondja mosolyogva –, de nagyon jól esik!

Számon tartod a világbajnoki, Európa-bajnoki, világkupa és ob érmeidet? Vagy ezzel nem is foglalkozol?

Hát nem, nem. Szerencsére már nem tudom megszámolni! Azt tudom, hogy öt vb-aranyam van, ezt még meg tudom számolni.


Hosszú Katinka

Született: 1989. március 3., Pécs
Klubjai: Bajai Spartacus (2012-ig), Vasas (2013-tól)
Világbajnok: 400 vegyes (2009 Róma, 2013 Barcelona, 2015 Kazany), 200 vegyes (2013 Barcelona, 2015 Kazany)
Vb-bronzérmes: 200 pillangó (2009 Róma, 2013 Barcelona), 200 vegyes (2009 Róma), 200 mell (2015 Kazany)
Rövid pályás vb-n hatszoros világbajnok, öt ezüst-, két bronzérme van.
Kilencszeres Európa-bajnok, négyszeres rövid pályás Európa-bajnok.
Az első úszónő, akinek az összkeresete meghaladta az egymillió dollárt a világkupa-sorozatban.
A legjobb olimpiai helyezése: negyedik 400 vegyesen, 2012-ben, Londonban.