Egyszerre kezdődött a győzelem napi díszszemle Moszkvában és a Krímben

Fotó: RIA Novosti / Ramil Sitdikov / RIA Novosti / Ramil Sitdikov

-

Az orosz fővárosban és a krími Szevasztopolban egyszerre kezdődött a győzelem napja alkalmából rendezett katonai díszszemle. Értesülések szerint a moszkvai díszszemle után Putyin a Krímbe látogat.


Díszszemle Moszkvában

A moszkvai Vörös téren mintegy 11 ezer katona, 151 különböző harceszköz és katonai jármű vonul fel. Az ünnepi díszszemlén 69 harci repülőgép és helikopter is megjelenik az orosz főváros fölött. Az orosz hadsereg a legkorszerűbb haditechnikáját vonultatja fel. A Vörös téri díszszemlén - amely már a 140. a moszkvai katonai parádék sorában - Vlagyimir Putyin államfő, a hadsereg főparancsnoka és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő is megjelent. Az előzetes sajtóértesülések szerint az orosz elnök a rendezvényt követően a krími Szevasztopolba látogat. Putyin először utazna a Krím félszigetre azóta, hogy március 21-ére Oroszországhoz csatolták az Ukrajnától egyoldalúan leváló területet. Az elnök látogatását a Kreml nem erősítette meg. Putyin rövid beszédet mondott a díszszemle kezdetén, de nem tett utalást sem a Krím félsziget annektálására, sem az ukrajnai helyzetre. Említette azonban Moszkva és Sztálingrád mellett a Kijeven átfolyó Dnyepernél vívott súlyos harcokat, amelyek meghatározták a világháború kimenetelét. Hangsúlyozta, hogy (a II. világháború idején Ukrajnát is magába foglaló) Szovjetunió népének vasakarata mentette meg Európát a nácizmus rabságától. A BBC tudósítása szerint a mostani díszszemle 59 percig tartott, ellentétben a tavalyi 45 perces katonai parádéval. A felvonuláson ötvennel több katonai jármű vett részt, mint az elmúlt évben. A díszszemlén nagyobb szerepet kapott a szevasztopoli bázisú Fekete-tengeri Flotta.

-


Díszszemle Szevasztopolban

Az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisának helyet adó Szevasztopolban a győzelem napjának 69. évfordulója egybeesik a városnak a fasiszta megszállás alóli felszabadításának 70. évfordulójával. Ebből az alkalomból 70 katonai repülőgép és helikopter repül el a város felett. Moszkvából odaküldték a Szu-27-es vadászgépekkel repülő, híres Orosz Vitézek műrepülő egységet, és a Fecskéket is, amelyek a világ különböző légi parádéin felléptek már. Az Ukrajnából kiváló Krímmel együtt új jogi alanyként csatlakozó Szevasztopolban az orosz zászló alatt zajlik az ünnepi katonai szemle. Helyi idő szerint délután a Fekete-tengeri Flotta egységei is felvonulnak.


-


Díszszemle a győzelem után, 1945-ben