Egyszerre két nyolcezres megmászására indul Varga Csaba

Fotó: MTI / MTI

-

A nagyváradi Varga Csaba két magyar társával júniusban Pakisztánba indul, ahol a Föld 11. és 12. legmagasabb hegycsúcsát tervezik megmászni. Magashegyi teherhordó segítségét és oxigénpalackot nem fognak használni.


A tavaly a 8035 méteres Gasherbrum II-t meghódító Varga Csaba Suhajda Szilárddal és Lokodi Leventével egy nagy nemzetközi mászócsapat tagjaiként tervezik a pakisztáni Gasherbrum I (8080 méter) és Broad Peak (8051 méter) megmászását - adta hírül a 4bakancs.com.
Erőss Zsolték 2007-es expedíciója első magyar hegymászóként ugyanezt a két csúcsot teljesítette sikeresen. Az expedíció június 20-án indul Budapestről, és a tervek szerint augusztus 9-én érkezik vissza. A vállalkozás hosszú távú célja Varga Csaba számára a K2-re, a legnehezebben mászható és második legmagasabb nyolcezresre való felkészülés. A K2 a most célba vett hegyek szomszédságában van. Vargáék elsőként a Broad Peak megmászását tervezik, aminek fő nehézsége, hogy 8000 méter fölött egy több száz méter hosszú kitett gerincen kell végigmenni az eléréséhez. A Gasherbrum I-es a nehezebben mászható csúcs, Varga Csaba a 4bakancs.com hegymászó portálnak elmondta, a japán kuloár, a 2-es és 3-as tábor közötti valamint az a fölötti szakasz a csúcsig is kifejezetten nehéznek mondható. Habár, ahogy Varga Csaba mondta, Pakisztánban találhatóak a legolcsóbb nyolcezresek, egy ilyen expedíciónak így is komoly költségvetése van. Jelen esetben a két csúcs megmászása, repülőjeggyel, felszereléssel együtt egy személyre 6000-6500 euró (mintegy 2 millió forint), de az összegnek még csak a fele áll rendelkezésre. Varga Csaba a nyári expedíció alkalmával el akar látogatni a K2 alaptáborába, megtapasztalni milyen. Úgy fogalmazott, szeretné érezni a K2-t, aminek külön érdekessége idén, hogy éppen hatvan éve 1954-ben mászták meg el először.