Egységkormány alakult Líbiában

-

Ha elfogadják, lehetővé válik a nemzetközi katonai segítség kérése az Iszlám állam ellen. De nem biztos, hogy elfogadják.


Megalakult a líbiai nemzeti egységkormány, amelynek összetételét jóváhagyásra benyújtották a nemzetközileg elismert parlamenthez, közölte az ENSZ által támogatott elnöki tanács.

Amennyiben a kelet-líbiai Tobrukban működő, nemzetközileg elismert törvényhozás hozzájárul az egységkormány megalakulásához, akkor az új kabinet nemzetközi katonai segítséget kérhet az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépéshez.

Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es megbuktatása és megölése után alakultak ki kaotikus állapotok. Azóta több fegyveres csoport küzd az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy részén megvetette lábát az Iszlám Állam. Az országban jelenleg két kormány és két rivális parlament működik, Tripoliban és Tobrukban, melyek közül a nemzetközi közösség a tobrukit ismeri el.

Az új egységkormány a rivális frakciók által delegált 13 miniszterből és 5 államminiszterből állna, élén Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnökkel.

Korábban, január 25-én a tobruki parlament elutasította az egységkormány első változatát, az 32 miniszterből állt.

A tobruki törvényhozás hétfőn vagy kedden vitatja meg a kérdést.