Egyre többet vásárolunk

Fotó: MTI / Varga György

-

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 2,9, a naptárhatástól megtisztított adat szerint 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.


A növekedésben leginkább a júliusi viszonylag magas bázis hatása játszott szerepet a KSH szerint.

Az előző hónaphoz képest júliusban a nyers adatok szerint 2,8 százalékponttal, a kiigazított adatok alapján 1,7 százalékponttal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Az egy évvel korábbihoz képest a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalmának 6,7 százalékos emelkedése mellett az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene júliusban.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 2,9 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 34 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

A legnagyobb mértékben, 9,5 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben nőttek az eladások. A könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben 8 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,2 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- és a bútor-, műszakicikk-üzletekben pedig egyaránt 2,5 százalékkal nőtt a forgalom. Csökkenés volt viszont a használtcikk-üzletekben, 8,8 százalékkal kisebb forgalmat bonyolítottak le júliusban az egy évvel korábbihoz képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,7 százalékkal nőtt a forgalom az előző havi 3,4 százalékos bővülés után. Az élelmiszer-kiskereskedelem több mint háromnegyedét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal nőtt.

2016. január–júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.